Hírek

2016.12.17. 17:45

Veszélyben van a gyermekorvosi ellátás - Ez történt a héten

Eltűnhet a gyermekorvosi szakma, az ünnepeknek is vannak veszélyei, és átadták a felújított körmendi kórházat. Ugyanitt menekülteket fogad be a plébánia.

Turbók Attila

Meglehetősen ellentmondásos híreket emeltünk ki a Vas Népe e heti terméséből. Az tény, hogy mindenki legfontosabb kincse az egészség, itt mindjárt egy jó és egy rossz hírrel indított a héten két újság is: felújított kórház és eltűnő gyermekorvosi szakma. Aztán az ünnepek is rejtenek veszélyeket, melyekre a katasztrófavédők hívták fel a figyelmet. A hét legtöbbet vitatott híre a körmendi plébános befogadott migránsairól szól, akik szívhez szóló levelet írtak sanyarú sorsukról, mely a meleg Afrika után a hideg magyar sátrakban fogadta őket.

De kezdjük azzal, hogy veszélyeztetett szakma lett a gyermekorvosi ellátás. Eltűnhet a házi gyermekorvosi szakma, és tíz éven belül megszűnhet a gyermekgyógyászati alapellátás is az ország nagy részében - dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke fogalmazott így egy múlt hétvégi konferencián. - A helyzet valóban drámai. Az országban összesen 1500 házi gyermekorvosi praxis működik, ezeknek a harmadánál ötven és hatvan év közötti az orvos, és csaknem a felénél hatvan év feletti - a házi gyermekorvosok átlagéletkora 59 év.

Dr. Pölöskey Péter csecsemő- és gyermekgyógyász a megyeszékhely Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőjében vizsgálat közben. A vizsgált gyermek még jó helyzetben van, hiszen van gyermek szakorvos aki meggyógyítja. E szakma is eltűnhet lassan Magyarországról, ha sürgősen nem képeznek utánpótlást. Fotó: Unger Tamás

S ha már az egészségügynél tartunk, van jobb hír is, miszerint a jelenlegi kormány 500 milliárd forintot költött el egészségfejlesztésre, főleg vidéken. Ebből mintegy 1,7 milliárd forint érkezett a körmendi intézmény korszerűsítésére, 300 millió forint csak műszerre. A kórház pedig 150 milliós saját forrást tett hozzá. Mindezek teremtették meg a jelenlegi, 21. századi körülményeket, amelyeknek köszönhetően biztonságosabb ellátáshoz jut a térségben élő 50 ezer ember. A kórházba bekerülni azonban senki nem szeret, ünnepekben főleg.

A héten megmutatták a tűzoltók, mi történhet, ha ott felejtjük a gyertyát az adventi koszorún vagy gyertyát gyújtunk a karácsonyfán és kiszaladunk öt percre.

A katasztrófavédelmi igazgatóság tűzmegelőzési bemutatóján kiderült, 6-8 perc alatt lángba borulhat az egész szoba, ezért egy pillanatra sem szabad őrizetlenül hagyni az égő gyertyát. Az adventi koszorúk és a rossz minőségű karácsonyfaizzók a legveszélyesebbek Fotó: Szendi Péter

Ha nincs szerencsénk, mindenünk oda lehet pár perc alatt is, leéghet a lakásunk, és akár mi magunk is áldozattá válhatunk. Az évi 6 ezernél is több lakástűzből nagyjából ezer általában decemberben történik. A karácsonyi ünnepek veszélyei Körmenden is megmutatkoztak a sarki hideg képében: Éppenhogy meg nem halunk a hidegtől, mindezt úgy, hogy a mi kontinensünkön, Afrikában tél nem létezik. Kérlek, gyertek ide és mentsetek meg, mielőtt itt meghalunk - írták a migránsok.

Az iraki Abdul, a kameruni Thomas és a szintén iraki Ali, valamint Sári Gabriella, aki önkéntesként törődik a menekültekkel a plébánia közösségi házának konyhájában. A fiatal migránsok nagyon ügyelnek a rendre és a tisztaságra. Tudják, nagy ajándékot kaptak. A magyarországi hidegben igazán jól esik a forró tea és a meleg konyha.

Szavuk meghallgatásra talált a körmendi plébános által, aki hitének parancsaira hivatkozva be is fogadta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!