Hírek

2017.01.03. 10:10

27 HIV-pozitív ember van Vas megyében – Anonim és ingyenes a szűrés és a tanácsadás

Megyei körkép – Tavaly 37-en jelentkeztek Vas megyében anonim HIV-szűrésre, 27 HIV-pozitív személyt tartanak nyilván, ez országos viszonylatban alacsony szám.

Tóth Kata

Magyarországon folyamatosan emelkedik a HIV-fertőzöttek száma, minden évben 250-300 új beteget regisztrálnak, köztük nem csak vírushordozók vannak, akik tünetmentesek - egyre nagyobb a kifejlett AIDS-betegséggel jelentkező páciensek aránya. Ma Magyarországon 3237 regisztrált HIV-fertőzött van – Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa nyilatkozott így tavaly év végén, az AIDS világnapját követően.

Hozzátette még: rajtuk kívül négyezren lehetnek olyanok, akik nem tudják, hogy megfertőződtek. Dr. Stánitz Évát, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetőjét, megyei tiszti főorvost kérdeztük a vasi adatokról, a HIV-szűrés lehetőségéről, arról, hogy komoly veszélyt jelent-e az AIDS napjainkban.

Fotó: Szendi Péter

A tiszti főorvos, utalva arra, hogy még egyszer annyi HIV-fertőzött lehet, mint ahányat eddig regisztráltak, azt mondja, minden fertőző betegségről elmondható, hogy ha adott számú fertőzöttről tudunk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy (vírustól, baktériumtól függően) ennek a többszöröse a lappangó fertőzés, ami ugyanúgy terjeszti a betegséget a fogékony egyének felé. Sokszor maguk a hordozók sincsenek tudatában annak, hogy fertőzöttek. (Járványügyi adatokból származó, a kórokozó és az általa okozott betegséggyakoriságok alapján becsült adatokról van szó)

HIV-fertőzés, rizikócsoportok

A HIV-vírus az AIDS-betegség kórokozója. A fertőzés emberről emberre terjedésének sokféle lehetősége van: védekezés nélküli szexuális úton, fertőzött vérrel vagy vérkészítménnyel, anyáról gyermekre (méhen belüli fertőzéssel, szülés és szoptatás során), injekciós, intravénás kábítószer által és nem megfelelően sterilizált eszközök révén is terjedhet.

A tiszti főorvos a legújabb adatok alapján állítja: korábban 96 százalékban férfi HIV-fertőzöttek voltak, a szexuális irányultság tekintetében pedig túlnyomó többségben homoszexuálisok. Ma a HIV-pozitívok körében emelkedett a biszexuálisok száma, de nem ők jelentik a legfőbb rizikócsoportot. Nagy probléma az, mondja dr. Stánitz Éva, ha egy homoszexuális közösségbe bekerül egy HIV-pozitív személy.

A statisztikák arról is árulkodnak, hogy a szexmunkások – férfiak, nők vonatkozásában is – beléptek a terjesztők közé. Nagyobb számban lehet megkapni tőlük a fertőzést, mint néhány évvel ezelőtt. Megyénkben is volt olyan személy, érintett család, amelynek férfi tagja így szerezte a vírust. A rizikócsoportok egy része nagyon is tudatosan egészségvédő – a szexuális élete során a védekezésben, a rendszeres szűrésben is.

Szűrés, tanácsadás Vas megyében

HIV- és AIDS-tanácsadás heti egy alkalommal, hétfőnként 13 és 15 óra között van a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályához tartozó ambulancián, orvos közreműködésével. HIV-vírusszűrés is van a megyében. A népegészségügyi főosztályhoz tartozó HIV-szűrő ambulancián végzik, ott és akkor, ahol a tanácsadást is, Szombathelyen a Sugár út 9. szám alatt.

Az anonim (ezt nagyon komolyan veszik) és ingyenes szűrésen az alkarból vesznek vért, és a vérmintát egy győri laboratóriumba küldik – ott egy speciális módszerrel megvizsgálják a vírus jelenlétét. A vírus ellen termelt antitestet mutatják ki. Az első körös szűrővizsgálat szelektáló – azt mutatja meg, gyanús vagy nem gyanús az adott eset. Mindig szükség van még egy megerősítő diagnosztikai vizsgálatra, ami magát a vírust is kimutatja. Erre Budapesten van lehetőség.

Az első szűrésen HIV-pozitívnak talált személyt az Egyesített Szent István és Szent László kórház HIV/AIDS ambulanciájára irányítják. Ott tovább pontosítják a diagnózist. Ott van az ország egyetlen laboratóriuma, amely a vírus genetikai anyagát (a vírus antigént) is kimutatja. Ha valaki szűrésre jelentkezik Szombathelyen, néhány hét az átfutási ideje annak, hogy bizonyosságot szerezzen a fertőzöttségéről.

2016 decemberéig 37-en kértek a megyében anonim HIV-szűrést. További 24 embernél – kettő kivételével férfiaknál – pedig valamilyen komplex szűrés keretében végeztek ilyet. A korábbi évekből hasonló adatokat mutat a tiszti főorvos.

A HIV-fertőzötteket nem ők regisztrálják – lévén a szűrés anonim –, hanem a budapesti székhelyű országos gondozóközpont, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház tartja nyilván azokat, akik már hozzájuk fordultak, oda járnak kezelésre. Az ő nyilvántartásuk szerint jelenleg 27 Vas megyei HIV-pozitív személy van, ami országosan alacsonynak számít. A szomszédos Zalában 20, Győr-Moson-Sopron megyében 59, Veszprém megyében 54, Budapesten 1500 körüli ez a szám. Jó hír, hogy az idén egy esetben sem volt pozitív a megyénkben szűrésre jelentkezettek teszteredménye.

A tiszti főorvos és munkatársai felfigyeltek arra, hogy ha a sajtó többet foglalkozik a kérdéssel, például az AIDS-világnapon, december 1-jén, akkor megszaporodnak a szűrésre érkezők. Érdekesség: nemcsak az anonim AIDS-szűréskor vizsgálnak HIV-vírus jelenlétet, hanem például az anyatejet leadni kívánó kismamáknál is. 15-20 személy vérmintáját egy vagy két hét alatt gyűjtik össze, ezeket a mintákat egyszerre küldik Győrbe. (Véradásnál, szervdonorságnál is történik HIV-, hepatitis-, egyéb nemibetegség-szűrés)

Ablakperiódus

Dr. Stánitz Éva a megerősítő diagnosztikai vizsgálat fontosságát hangsúlyozza. Minden vírusfertőzésnél jellemző, hogy amikor a páciens szervezetébe már bejutott a vírus, onnantól kezdve vírushordozóként fertőzőképes, de egy ideig ez a teszt számára még nem kimutatható. A HIV-vírus, ha bekerül valakinek a szervezetébe, akkor 48 óra után már fertőzhet. De a szervezetben a válaszreakcióhoz szükséges idő hozzávetőlegesen négy-hat hét – lassúbb folyamat révén jelentkezik az ellenanyag-termelés, amit már ki tud mutatni a teszt. Ablakperiódusnak ezt a hat hetet nevezzük – a szűrővizsgálat eredménye ezt követően lehet pozitív.  Ismételni kell tehát bizonyos időközönként a szűrést.

Életesélyek

Nagymértékben függnek a felfedezés stádiumától, attól, hogy valaki mekkora adag vírust kap a fertőzés során, és hogy milyen az immunrendszere. Az AIDS betegek már előrehaladott tüneteket mutatnak, kisebb életesélyük van, mintha HIV-pozitívként, vírushordozóként még tünetmentes állapotban kezdik el a megelőző kezelésüket. A vírusszámot próbálják gyógyszeres kezelésekkel csökkenteni a szervezetben. Ez nagyon eredményes lehet, sokáig tünetmentesek maradhatnak a fertőzöttek.

Az elmúlt években azt észlelték, hogy többen már a kitört AIDS betegség stádiumában tudták meg a diagnózist, holott megvolt a HIV-pozitív előéletük, rizikócsoportokhoz tartoztak, sokan közülük azt is tudták, mikor fertőződhettek meg. Ezt a réteget jobban meg kellene szólítani, például civil szervezeteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!