Hírek

2017.01.24. 19:55

A nem használt sátrak elbontását kezdte meg a katasztrófavédelem

Körmend - Egy hét múlva életbe lép a szigorítás: idegenrendészeti őrizetet vezet be Magyarország. Az intézkedés nyomán nem lesz szükség a körmendi befogadóállomásra. A hét elején elkezdték a bontást, de csak a nem használt sátrakat tüntették el.

Bakos Ágnes

A Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvara mellett az egyik oldalról konténerektől nem lehetett jól látni, egy másik oldalról autók állták el a belátást - de valami történt. Néhány, fehér ruhába öltözött embert lehetett észrevenni a sátrak között kedden, közben egy tereprendezéshez alkalmas jármű közlekedett a tábor területén. Hangosak" voltak a sátrak oszlopai: bontási munkára engednek következtetni a kiszűrődő zajok.

A Belügyminisztériumtól megkeresésünkre azt a választ kaptuk, hogy a 2017. január 24-ei adatok szerint hat fő tartózkodik a körmendi ideiglenes befogadó állomáson, azonban számuk folyamatosan változik. A menedékkérők elhelyezése biztosított a bélelt és fűthető sátrakban. A nem használt sátrak elbontását kezdte meg a katasztrófavédelem."

Nagy volt a mozgolódás kedden a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán: elbontották ugyanis a befogadóállomás egy részét Fotó: Szendi Péter

Úgy értesültünk, hogy mindössze öt sátor maradt kedd estére az eredetileg több száz fő befogadására épített tábor területén, az iskola udvarán.

Egy hét múlva, február 1-jétől idegenrendészeti határ-őrizetet vezet be Magyarország. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Vas Népe kérdésére korábban elmondta: az életbe lépő szigorításnak köszönhetően nem érkezik több menekült Körmendre, a táborra nem lesz szükség. Azt már január közepén is hangsúlyozta a tárcavezető, hogy a Belügyminisztérium arra törekszik, hogy az ideiglenes táborokat minél előbb felszámolja, bezárja.

A hét eleji mozgolódásban" tehát csak a kihasználatlan sátrakat szedték szét, a körmendi befogadó állomás még megmaradt, még ha töredéke is a kapacitása az eddiginek.

Ez történt menekültügyben 2015 szeptembere óta Vasban

2015. szeptember 10. Kiderült: ideiglenes regisztrációs pont lesz a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán.

2015. szeptember 11. Megérkeztek az első menekültek Körmendre.

2015. szeptember 13. Megnyílt a szentgotthárdi regisztrációs pont.

2015. szeptember 15. Migrációs válsághelyzetet hirdetett a kormány Vas megyére.

2015. szeptember 19. Ez a nap volt a legforgalmasabb nap Vas megyében: Szentgotthárdra autóbusszal és vonattal is hoztak menekülteket. Néhány órát voltak csak a magyar-osztrák határnál, átengedték őket az ipari parki határátkelőnél.

2015. novembere. Elbontották a szentgotthárdi sátrakat.

2016. március 18. Bebes István polgármester azt az ígéretet kapta a kormánytól, hogy nem lesz állandó menekülttábor Körmenden.

2016. május. Több lakossági fórum és tiltakozás is volt Körmenden, a menekülttábor ellen.

2016. december 14. Németh Zoltán körmendi katolikus plébános menekülteket fogadott be a plébánia közösségi helyiségébe, a hideg sátrakból.

2017. január 13. Lázár János bejelenti, hogy nem lesz szükség a körmendi táborra.

2017. január 24. A kihasználatlan sátrakat elbontották a körmendi tábor területén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!