Hírek

2017.01.11. 18:50

Az utcán élők megmentői - Fokozottan figyelnek a hajléktalanokra

Szombathely - Kedden este meglátogattuk azokat a hajléktalanokat, akik még a kemény mínuszokban sem mennek be a szállóra.

Vadas Krisztina

Az elmúlt évektől eltérően most nem a krízisidőszak kezdetén (november eleje), hanem annak derekán látogatta meg dr. Puskás Tivadar polgármester a szombathelyi hajléktalanokat. A rendhagyó látogatás oka az volt, hogy az előző években szerencsére elég volt felkészülni a fagyokra, idén viszont régóta nem tapasztalt, tartós mínuszok köszöntöttek ránk, így a védekezési módszereket most alkalmazni is kell.

Első utunk a Zanati úti hajléktalanszállóra vezetett, ahol telt ház volt. Az ellátásnak és a dolgozók meggyőzőerejének hála sokakat sikerült behívni, így nem közterületen, tákolmányokban húzzák meg magukat.

Dr. Puskás Tivadar polgármester; Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője; Rettegi Attila, az oktatási és szociális bizottság elnöke és dr. Varsányi Péter, a közterület-felügyelet vezetője a hajléktalanszállón először arról beszélt, hogyan épül fel a hajléktalanokat ellátó rendszer, hogyan tudják megvédeni a fedél nélküli embereket.

Az ellátás három fő pillére a nappali melegedő, az éjjeli menedékhely és az utcai szociális szolgálat - emelte ki a polgármester. A nappali melegedőben mindenkit fogadnak, aki az utcán él. Meleg teát és meleg ebédet kaphatnak, akik betérnek. Emellett tisztálkodhatnak, pihenhetnek, és háziorvos is jár hozzájuk hetente kétszer.

Márczis Gézával napközben is találkoztunk. A férfi nem lakáscélú helyiségben él. Habár se víz, se áram nincs a házikóban, fűteni tud

Az éjjeli menedékhelyre minden olyan embert várnak, aki egyébként az éjszakáit közterületen vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben töltené. A cél, hogy a krízisidőszakban senki se maradjon az utcán éjjelre. Németh Klára, a FÉHE vezetője számadatokat is mondott: a nappali melegedőbe átlagosan 50-60 ember tér be, ám a fagyos nappalok beköszöntével az igénybe vevők száma is megemelkedett. Január 9-én 76-an fordultak meg nappal a hajléktalanszállón. Az éjjeli menedékhely befogadóképessége 45 fő, de január 3-án 63-an tértek be éjjelre ide. Az intézményvezető kiemelte: senkit sem küldenek el, magas létszám esetén pluszmatracokat tesznek ki a közösségi helyiségekbe, ott pihenhetnek a hajléktalanok.

A krízisidőszakban azonban mégis az utcai szociális szolgálatra hárul a legnagyobb felelősség. A szociális munkások feladata, hogy felderítsék, meglátogassák azokat a hajléktalanokat, akik maguktól nem mennek be a szállóra. Ezeket az embereket megpróbálják meggyőzni, hogy vegyék igénybe a szolgáltatásokat, és ne a szabadban töltsék az éjszakát. Ebben a közterület-felügyelet is segítségükre van.

Szabó Tibor, az utcai szociális szolgálat koordinátora örömmel mesélte indulás előtt, hogy van pár helyszín, amelyet már nem kell felkeresniük: sikerült elnyerni az ott élő hajléktalan bizalmát, és rábeszélni őket, hogy inkább a szállón éjszakázzon. Az elmúlt napokban így körülbelül 15-re csökkent azok száma, akik továbbra is ragaszkodnak saját kuckójukhoz . Őket nap mint nap, rendszeresen felkeresik a szociális munkások, autójukban takarók, gyógyszerek, konzervek vannak bekészítve: ha kell, ezekkel kisegítik a fedél nélkülieket, de újból és újból megpróbálkoznak rábeszélni őket, hogy térjenek be az intézménybe.

Elsőként Márczis Gézát kerestük fel, aki Szombathely szentkirályi városrészén, a Körtésben él. Rendezett kis kunyhójában ugyan se víz, se villany nincs, de fűteni tud - ebben a zord időjárásban talán ez a legfontosabb. Kedvesen fogadott minket, a polgármestert is szívélyesen köszöntötte, a szociális munkásokat pedig mint jó barátokat. Ő nem tipikus hajléktalan. Gézának több szakmája van, a sors kellemetlen fordulata miatt került ebbe a helyzetbe. De jelenleg is dolgozik, küzd, hogy ismét normális életet élhessen. Nemrég kapott egy lehetőséget, de az nem úgy alakult, ahogy szerette volna, így tovább keresi a kiutat. Hálás minden segítségért, amit kap, hiszen ezzel is közelebb kerül céljához.

Márczis Géza kedvesen fogadta saját kis portáján kedden este a polgármestert, jól elbeszélgettek Fotó: Unger Tamás

A második helyszín egy, a régi víztorony környékén álló épület volt. Az ott élő hajléktalan érkezésünkkor nem volt a házban, de valószínűleg hamarosan visszatért. Az elhagyatott épületben kanapé és cserépkályha szolgálja az éjjeli pihenést. A kályhába be tud fűteni, így a fagyás veszélye őt sem fenyegeti. Emellett több takaró is sorakozott a kanapén, ahol aludni is szokott. Rendszeres pihenőhelye ez, itt mindig megtalálják - tudtuk meg Szabó Tibortól.

Onnan a belvárosba vezetett utunk. A Fő tértől nem messze, egy lépcső aljában húzza meg magát egy férfi - nevét sem szerette volna elárulni, fotózni sem engedett. De azt elmondta, hogy jó neki itt, vastag hungarocellen fekszik, több takaróval bugyolálja be magát, hogy ne fázzon. Talán ő az egyik legvédtelenebb rászoruló, ezért naponta többször is felkeresik a szociális munkások.

Felmerült egy kérdés a körút végén: vajon hogyan találnak rá ilyen eldugott helyeken a segítők a hajléktalanokra? Winkelbauer László, az utcai szolgálat munkatársa elmondta: vannak bejáratott, megszokott helyek, azokat időnként végigjárják. Van, hogy éppen nem él ott senki, de kis idő múltán ismét rábukkan egy hajléktalan, és beköltözik. Ezért rendszeresen ellenőrzik ezeket a helyeket. Szinte minden hajléktalant névről ismernek, tudják, hol találnak rájuk. Ha eltűnne a szemük elől, addig keresik, míg újra rá nem lelnek. Ebben a közterület-felügyelet is nagy segítségükre van. Emellett persze mindig akadnak újabb és újabb utcára került emberek. Ha ismeretlen, ám hajléktalannak látszó embert látnak, megszólítják, és ha beigazolódik a feltevés, akkor felajánlják neki a szolgáltatásokat.

Németh Klára kiemelte: hosszú évekre visszamenőleg nem volt példa olyanra, hogy télen bármelyik hajléktalan halálra fagyott volna Szombathelyen. Habár idén az előző évekhez képest sokkal keményebb telünk van, minden erejükkel azon dolgoznak a segítők, hogy ez most se történhessen meg.

Ha bajba jutott, feltehetően hajléktalan embert lát, tárcsázza az ingyenesen hívható zöldszámot, amelyet az utcai szociális szolgálat munkatársai vesznek fel: 06-80/205-165.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!