Hírek

2017.01.31. 17:50

Elvitték a pálmát - Helytörténetből jeles a pályázóknak

Celldömölk - A Szent Benedek Katolikus Általános Iskola története, a Berzsenyi gimnáziumban egymást váltó generációk és helyi történeti forrásokra épülő novellák. Ezeknek a pályaműveknek a szerzői kaptak elismerő oklevelet nívós kutatómunkájukért.

Ölbei Lívia

A celldömölki önkormányzat, a Kemenesaljai Művelődési Központ Kresznerics Ferenc Könyvtára és a celldömölki Honismereti munkaközösség hirdetett pályázatot még a múlt évben, Kresznerics Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából, három korosztályi kategóriában, tematikai megkötés nélkül. A jelentkezőknek egyetlen feltételnek kellett megfelelniük: a Kresznerics Ferenc helytörténeti pályázatra olyan pályamunkát kellett benyújtaniuk, amely a város valamelyik (bármelyik) korszakának fontos jelenségét dolgozza föl, bevetve a történeti kutatómunka eszköztárát.

Díjátadó a Kresznerics könyvtárban. Dr. Koltai Jenő, Lendvay Istvánné, Lenner Luca és Fehér László

A pályázat eredményére a kultúra napi ünnepségen derült fény. A 14 év alatti (gyermek) kategóriában díjazásban részesült a kemenesmagasi Gudui Eszter, aki a celldömölki Szent Benedek Katolikus Általános Iskola diákjaként Új színfolt Celldömölk közoktatásának palettáján címmel a Szent Benedek Katolikus Általános Iskola két évtizedes múltját foglalta össze; ahogy Németh Tibor, a Kresznerics Könyvtár vezetője fogalmaz: korrekt módon". A 14-25 év közötti (ifjúsági) kategóriában Lenner Luca, a celli Berzsenyi Dániel Gimnázium diákja kapott elismerő oklevelet Generációk a gimnáziumban című pályaművével. Németh Tibor tájékoztatása szerint Luca a gimnázium alapításának 70. évfordulóján családi környezete és rokonsága tagjaival folytatott beszélgetéseket, amelyek - az oral history hagyományaira alapozva - szemléletesen mutatják be és örökítik meg az utókor számára az intézmény különböző korszakait".

Kupi Miklós angoltanár

A 25 év feletti (felnőtt) kategóriában Kupi Miklós pedagógus érdemelte ki az elismerést. A Sub pondere crescit című pályamunka nem más, mint egy húsz történetből álló kézirat része. A történetek újak, a források régiek: A Mária tenyerén című szépirodalmi munka Koptik Odó érkezésétől az I. világháborúig mutatja be Kiscell fejlődését egy-egy híres vagy éppen hétköznapi celli személy szemszögéből felelevenítve azokat az eseményeket, megnevezve azokat a tárgyi emlékeket, amelyekre méltán lehet büszke a mai város valamennyi lakója".

Gudui Eszter is díjat kapott Fotó: Gyuricza Imre

A díjazottak oklevelet és ajándékutalványt vehettek át Fehér László polgármestertől, dr. Koltai Jenő esperesplébánostól és Lendvay Istvánnétól, a Honismereti munkaközösség vezetőjétől. A pályamunkák olvashatók lesznek a könyvtár honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!