Hírek

2017.01.06. 20:00

Épül a csarnok - Kétmilliárdért fejleszthet Sárvár

Sárvár - Sikerrel lobbizott a város országgyűlési képviselője: kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból épülhet multifunkcionális sport- és kulturális központ. A térség legjelentősebb fejlesztése 2018 második felében készülhet el.

Cseszkó Tamás

Már megjelent a Magyar Közlönyben a kormány határozata: a központi költségvetésből 2 milliárd forintot ad Sárvár városának. Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője Kondora István polgármesterrel és Máhr Tivadar alpolgármesterrel jelentette be az örömteli hírt, amely szerint végre megvalósulhat a sárváriak régóta dédelgetett álma, a sport- és kulturális központ. Tíz évvel ezelőtt már komoly volt az elképzelés, hogy az egykori téglagyár területét sport- és rekreációs tevékenységre hasznosítsák, az elmúlt években pedig sokat kellett lobbizni azért, hogy az álomból valóság legyen. A tervek szerint hatszáz fix ülőhely lesz majd a komplexumban, amelybe további három-négyszáz fő is befér, így végre lesz olyan helyszíne a városnak, amely méltó helyet adhat nagyobb tömegeket megmozgató sport- és kulturális rendezvényeknek is. A multifunkcionális sportpálya otthona lehet a városi sportegyesületeknek. 130 üléses moziterem is helyet kap az épületben.

- Sokat álmodoztunk arról, hogy egyszer majd saját sportcsarnokunk lesz - mutatott körbe Kondora István polgármester az egykori téglagyár területén, ahol hamarosan felvonulhatnak a munkagépek. A magyar kormány ugyanis tavaly év végén döntött úgy, hogy kétmilliárd forintos állami támogatást biztosít egy multifunkcionális sport- és kulturális központ építésére. - Köszönet Ágh Péter országgyűlési képviselőnknek, aki valóban a mi emberünk, a mi képviselőnk. Ő volt az, aki három évvel ezelőtt megértette, hogy miért is van szükség erre a beruházásra, és azóta kereste a lehetőségét annak, miképp tudja előmozdítani a sárvári sportcsarnok ügyét. Öröm számunkra, hogy végül lobbimunkája sikeres volt - foglalta össze az előzményeket Kondora István, aki arról is beszélt, hogy a mostani
nagyívű fejlesztés az első lépése a területre megálmodott sport- és rekreációs központnak. A városvezető elmondta: az önkormányzat önrésszel is hozzájárul a projekt sikeréhez.

Elsősorban a Berzsenyi és a Nádasdy utcák téglagyári szakaszán kell olyan saját erős fejlesztéseket megvalósítani, amelyek segítik a biztonságos megközelítést és parkolást.

Most még így fest a komplexum helyszíne, de már nem sokáig  Fotó: Ohr Tibor

TOVÁBBFEJLESZTIK A TERÜLETET

- A mostani fejlesztés várhatóan 2018 második felére készül el, és olyan sport- és kulturális központ jöhet létre, amely valóban kiszolgálja a 21. századi igényeket Sárváron - hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, hogy utána sem teszik le a lantot, hiszen szeretnék tovább fejleszteni a területet. Máhr Tivadar alpolgármester maga is sokat dolgozott az előkészítésen, mint mondta, kétségkívül ez a legnagyobb ívű fejlesztési elem, amely rendkívül jól illeszkedik a város hosszú távú terveibe. - Jelentős turisztikai hatása is lesz a sportcsarnokunknak, ugyanakkor arról sem szabad elfeledkezni, hogy a gazdasági ciklusprogram számos egyéb fejlesztési elemet tartalmaz, amelyek közül jelenleg több pályázatot már be is adtak.

 

A CIKLUS LEGNAGYOBBJA

Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, a ciklus legnagyobb kormányzati támogatásból megvalósult fejlesztése lesz a sport- és kulturális központ építése. - Fontos hangsúlyozni, hogy nem EU-s forrásból, hanem címzett központi támogatásból tudja Sárvár e régi álmát megvalósítani - mondta Ágh Péter, aki felidézte, jó pár évre nyúlik vissza az előkészítő munka, amelyet a polgármesterrel és az alpolgármesterrel végeztek a siker érdekében. - Jómagam is többször egyeztettem a kormány több tagjával és a miniszterelnök úrral is - árulta el a képviselő, majd hozzátette: - Közös munkánk most beérett, ennek bizonyítéka a pozitív támogató döntés, az pedig Sárvár erejét mutatja, hogy ki tudtuk harcolni a településnek ezt a támogatást.

Ágh Péter hangsúlyozta, a jövőben is azon lesznek, hogy tovább tudjon fejlődni a település.

A finomítások még hátravannak, azt viszont már most lehet tudni, hogy hatszáz fix ülőhely lesz a komplexumban, és további háromszáz-négyszáz férőhellyel tudják bővíteni, így összesen ezer ember ültetésére lesz lehetőség.

Ágh Péter országgyűlési képviselő, Kondora István polgármester és Márh Tivadar alpolgármester Fotó: Ohr Tibor

MOZIT IS ÉPÍTENEK

A tervek szerint fallabda, bowling is helyet kap az épületben, ahogy egy multifunkcionális sportpálya is, ahol kézilabda-, kosárlabda-, futsalmérkőzések és -edzéseket tarthatnak majd. A városlakók nagy örömére pedig egy 130 férőhelyes mozi is elfér majd az ingatlanban.

Jelenleg a tervezési fázis véglegesítése zajlik, ezt követi a közbeszerzési eljárás, majd megkezdődhet a kivitelezés. A beruházás várhatóan 2018 második felében készül el. Kondora István azt mondja, itt nem állnának meg, reményei szerint a következő évtizedekben lesz lehetőség a terület fejlesztésére, atlétikapályát, valamint szabadtéri sportpályákat építenének. - Most az öröm ideje van itt, örülhetünk, hogy megvan a forrásunk, de ezután sem állunk meg- fogalmazott a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!