Hírek

2017.01.03. 21:00

Fagyban is kint - Mindenkiről gondoskodnak az utcán

Komoly mínuszok várhatók a hét második felében. Mi van azokkal, akiknek a fagyban kell dolgozniuk vagy akiknek nincsen fűtött otthonuk?

Vas Népe

A hőmérők higanyszála nappal is alig kúszik fagypont fölé, mégis vannak olyan szakmák, ahol ha esik, ha fúj, a munkát el kell végezni: a szabad ég alatt. Azoknak sem könnyű, akik élethelyzetükből fakadóan a nap nagyobb részében az utcán tartózkodnak.

A kemény fagyok beköszöntével a szombathelyi Fogyatékos Embereket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. utcai szociális szolgálata fokozottan odafigyel a hajléktalanokra. Kedden reggel krízismegbeszélést is folytattak. A fagyos napokon reggeltől estig járják az utcákat, különösen odafigyelnek azokra, akik közterületen töltik az idő nagy részét - mondta el Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője. A hideg idő beköszöntével egyre többen térnek be a hajléktalanszállóra, még ha csak éjszakára is. De így is vannak olyanok, akik ódzkodnak az ellátástól. - Őket fokozottabban ellenőrizzük és mindig megpróbáljuk rábeszélni őket, hogy ne a szabadban töltsék az éjszakát - részletezte Németh Klára.

Kuruczné Brezovszky Zsuzsanna, egy városüzemeltető cég gondnokságának vezetője meleg teával kínálja munkatársait, köztük a kint dolgozó Major Bélát (középen) és Orsós Istvánt Fotó: Szakony Attila

Jogszabályok rögzítik, mi a teendőjük a munkáltatóknak akkor, ha munkavállalóik úgynevezett hideg munkakörnyezetben dolgoznak. A munkaadóknak gondoskodniuk kell egyebek között az óránkénti pihenőidőről fűthető helyen, meleg teáról, ruházatról.

Egy megkérdezett környezetvédelmi cég ötven munkatársa látja el feladatait szabad ég alatt. Ők felelnek az utak tisztántartásáért, egy zalai városban a parkok rendben tartásáért. Molnár-Rodek Bernadett szolgáltatási és értékesítési igazgató elmondta: amellett, hogy az adott évszaknak megfelelő munkaruhával látják el dolgozóikat, úgynevezett járandóságot adnak nekik. - Citromot, cukrot és teafiltert kapnak a munkavállalók - jelezte. - Nagy hideg, havas időjárás esetén, amikor síkosságmentesítik az utakat kollégáink, meg is főzzük nekik a védőitalt.

A meleg helyen töltött óránkénti pihenő-idő sokszor nem oldható meg a cég központjában, hanem például olyan közművelődési intézményekben, melyek környékén dolgoznak. - A parkgondozók munkáját gépjármű segíti, ők ott tudják az óránkénti öt-tíz perc pihenőidejüket eltölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!