Hírek

2017.01.05. 19:03

Itt van a jégkorszak! - Befagyott a tó, nyitva van a sárvári korcsolyapálya

Sárvár - Hétfő óta többször benépesült a Csónakázótó jege, üzemel a jégpálya, lehet rajta korizni, fakutyázni.

Tóth Kata

A termálfürdőhöz közeli Csónakázótó jegén ottjártunkkor, tegnap délelőtt, bátran kísérletezhetett volna bárki, aki még soha életében nem csatolt korcsolyát a lábára. Kevesen látták volna ugyanis. Egyórányi szünetet csíptünk el a jégen - roppantul népszerű a befagyott tó: szabad a siklás, a csúszkálás, és nem szégyen a fenékre esés. Ebéd utánra már bejelentkezett a következő iskoláscsoport, az érkezésünk előtt távozott az előző. Hétvégén, ha marad a zimankó, több száz, akár ezer látogatót várnak. Hízni fog a jég, és a majdnem kéthektárnyi területen garantáltan lesz szabad hely, akármennyien is érkeznek majd. Délelőtt tíztől délután ötig, sötétedésig fel-ügyelettel üzemel a pálya.

- Ekkora területet látok be, szemben van a kerítés, a hidaknál korlátok vannak. Körbekerítettük a pályát, hogy mindenkinek egyértelmű legyen, meddig merészkedhet a jégre - mondja Mészáros Tibor, a befagyott sárvári Csónakázótón működő városi jégpálya üzemeltetője. Hétfő óta 10-től 17 óráig felügyelettel jöhet bárki, sötétedés után már nem szabad a jégen tartózkodni.

- Régen nem volt felügyelet, csak azt figyeltük, jó-e már a jég. Nekifutottunk, beugrottunk, és ha nem volt szerencsénk, beszakadt a széle - így emlékszik gyerekkora teleire Samu Tamás, sárvári vállalkozó. Ritkán fagy be a Csónakázótó, mondja, és ezt ki kell használni. Volt már a szombathelyi műjégen is, de a sárvárit, mivel helyben van és nagyobb területen, jobban szereti. A jég minőségének javításáért is tesz, hólapátot kér az üzemeltetőtől, letolja a pár milliméteres friss havat a felszínről, hogy ne fagyjon rá. Tamás magabiztosan siklik. Kicsit távolabb huszonéves lányok próbálkoznak bérelt korival a lábukon. Az egyikük már nem kezdő, a másikukat - hiába az ellenállás - egy nagyobb széllökés néhány métert előre fújja. Egy úr a koriját igazítja az egyik padon.

- Lehetne jobb is a jég. Göröngyös, havas, rengeteg nád van rajta, amit át kell lépni, vigyázni kell.

Mészáros Tibor 2002 óta a jégpálya üzemeltetője. Azt mondja, szuper a jég, ő is bármikor rámegy. Sőt, ő volt az első, aki kipróbálta szilveszterkor. Akkus fúróval méri a vastagságát - napok óta tartja magát a 12 centiméter ebben a hidegben. A törvény azt írja elő, hogy legalább tíz centiméter vastagnak kell lennie, hogy embereket engedhessenek rá, ezt természetesen betartja. Mindenki a saját felelősségére használhatja a létesítményt, az emberek figyelnek egymásra, jeleznek, ha baj van. Baleset sajnos már idén is történt. Az első nap délelőttjén mentőt kellett hívni egy 47 éves férfihoz, aki hanyatt esett, elájult, vérzett a feje. A terület legtávolabbi pontján történt ez. Mentőt hívtak, fakutyára tették a sérültet, és odavitték a csónakkikötőhöz.

- A hangulat nagyon jó, mindenki elégedett, öröm ez a gyerekeknek. Napközben hozzák az iskolásokat, dél-után a barátaikkal, szüleikkel jönnek a gyerekek a városból, a környékről, a sárvári hotelekből is: kanadai, ausztrál, orosz, német, osztrák, kínai, sőt nepáli vendégük is volt. Egyszer, egy nyugalmas vasárnap délután kétezerig számolta a látogatókat Tibor. Kétévestől hetvenévesig sokan megfordulnak itt. Van, aki fél óra alatt ráérez a korizás ízére. A kicsik, ha elég bátrak, általában ügyesebbek. Fakutyát és korcsolyát is lehet bérelni: van bőven 25-östől 46-os méretig.

- A hétvégére sok látogatót várunk - mondja, de mivel kemény hideget ígérnek a meteorológusok, fél-egy óránál többet kevesen tudnak a tavon maradni. Öt-hat padot is elhelyeztünk a jégen. Átöltözéshez, pihenéshez jó szolgálatot tesznek. Nem zsúfolódnak a látogatók a móló kis házánál, ami hivatalosan a kulturális találkozópont nevet viseli, és ami nyáron csónakkikötőként funkcionál.

Mészáros Tibor rendet tart. Gondja csak azokkal a kutyásokkal van, akikben nem tudatosul, hogy életveszélyes kutyával a jégre menni. Lefagy az állat tappancsa, a gazda vagy bárki más ráeshet a kutyára, ami védekezésképpen visszaharap. Biciklivel nem, babakocsival rá lehet menni a jégre, de ez is bal-esetveszélyes. Tibor quaddal közlekedett rajta régebben, pillanatok alatt odaért, ahova kellett. A fiatalok másolnák a példáját, de ezt nem engedi.

Nem tudtak minden évben kinyitni. Bízik benne, hogy február végéig nem kell bezárniuk, akár harminc-negyven centi közé is felhízhat addig a jég, ha marad a hideg. Annak a vastagságnak pedig már a plusz tíz fok sem árt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!