Hírek

2017.01.05. 10:37

Kitiltják a teherautókat a 86-os főútról

Országszerte súlykorlátozásokat vezetnek be egyes főutakon, az intézkedés Vas megyében a 86-os főút itteni szakaszát érinti. A 20 tonnánál súlyosabb teherautókat az M86-osra terelik.

Turbók Attila

Január elejétől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos főúthálózat több szakaszára vonatkozóan is súlykorlátozásokat vezetett be a 20 tonnás össztömeget meghaladó tehergépkocsik esetében. Az intézkedés január 1-jén lépett érvénybe és megyénkben a 86-os főút megyei szakaszát érinti. E szakaszról a 20 tonnánál nehezebb gépjárműveket az M86-os gyorsforgalmi útra terelik.

A súlykorlátozás bevezetését  lakossági panaszokkal indokolta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Lapunkhoz is eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez érkező, különböző szintű (lakossági, országgyűlési képviselői, ombudsmani) bejelentésekben az új útdíjrendszer bevezetése óta a főúti szakaszokon tapasztalható teherforgalom növekedésre és az ebből származó környezetterhelésre panaszkodtak az érintettek.

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel közösen vizsgálatot indított a beérkező panaszok ügyében, és megállapították, hogy a teherforgalomnak a főutakról a gyorsforgalmi hálózatra történő leghatásosabb átterelése az egyes főúti szakaszok forgalomkorlátozásával érhető el.

A szakminisztérium a szükséges intézkedések végrehajtásának határidejeként 2017. január 1-jét határozta meg, ennek nyomán az érintett útszakaszokra kihelyezték a „20 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsival behajtani tilos" jelzőtáblákat és esetenként a „kivéve áruszállítás" kiegészítő táblákat is.

Megyénkben az érintett útszakaszok hivatalos szelvényszámai a következők:

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. intézkedéseinek célja a főutak átmenő forgalmának csökkentése, elterelése, valamint az ott élőket érő kedvezőtlen környezeti hatások mérséklése. - Az érintett településeken működő vállalkozások számára a tilalom hatálya alá eső, a tiltott szakaszokat nem áruszállítás céljából igénybe vevő teherjárművek közlekedéséhez  a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságai éves behajtási engedélyt fognak kiadni.

A behajtási engedély kiadásához szükséges az igénylő személy azonosságával, a telephely címével, a jármű típusának megjelölésével, valamint tömegének feltüntetésével az illetékes megyei igazgatóság címére történő igény megküldése – áll a közútkezelő közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!