Hírek

2017.01.04. 19:35

Megújult a Deák-liget - A Savaria Múzeum és parkja ismét történelmi fényében tündököl

Szombathely - A Savaria Múzeum és a múzeumkert (egykori Deák-liget) megújult Szent Márton évében. Jövő hétfőn adják át a rekonstruált épületet és parkot. Bemutatjuk azt a történelmi hátteret, amely alapján a felújítást végezték.

Vadas Krisztina

Az 1900-as évek elején a Gyöngyös patak két ága által határolt szigetet nevezték Deák-ligetnek Szombathelyen. A terület azóta is megmaradt zöld szigetként a város szívében, bár ma már más néven, más funkciót lát el.

Az 1904-es várostérképről jól kivehető, hogyan alakul át a patak két ága közötti vízjárta terület előbb zöldfelületté, majd részben beépített területekké. A Deák-liget akkoriban pompázó, mesés angolparkként volt kialakítva.

A múzeum építését hosszas költségvetési vita előzte meg a századforduló táján, végül 1905-ben kezdték el a munkálatokat, a Deák-liget hátterében . A hatalmas épület azonban nemcsak múzeumi célokat szolgált: a Szent Márton utcából ide látszó házakat és telkeket akarták eltakarni vele. Az épület Szabovics Ottó szombathelyi építész tervei szerint valósul meg, 1908-ban adták át. Viszont rögtön kicsinek bizonyult: hiányzott belőle egy nagyméretű felolvasó- és zeneterem. Ekkor épült hozzá a díszterem, amelyet 1910-ben adtak át.

Az eredeti, 1900-as évek eleji állapotokat állították vissza a felújítás során. Egy korabeli képeslapon fennmaradt az akkori látvány Fotó: Szombathelyi Önkormányzat

Ezt követően az egykori Deák-ligetből a múzeum előterét képző parkot hoztak létre, megtartva a zöldfelület, a tér és az épület közötti kedvező arányokat. Az akkori kor ízlésének megfelelő historizáló parkot haidekker típusú lábazatos kerítés vette körül, a Gyöngyös patakon aprólékosan, igényesen kivitelezett hidak vezettek át. A vízen hattyúk úszkáltak, amelyek éjszakára a hattyúházba húzódhattak be. Az 1914-es állapot szerint a múzeumkert egyébként kerítéssel körülvett, estére zárt közterületként működött. A kert sétányai szórt kavicsburkolatúak voltak, vágott szegéllyel. A második világháború idején és még utána is sorozatos csapások érték a múzeumot. Szombathely bombázása során a Savaria Múzeum is nagy károkat szenvedett a közelben lehullott bombák keltette légnyomás miatt. 1950-ben nyithatott ki újra az intézmény, miután a háborús károkat kijavították. Az akkori rekonstrukció során azonban veszített fényéből az épület: a helyreállításkor a korábbi gazdagon tagolt homlokzatot leegyszerűsítették. 1980-ra teljes tatarozást és korszerűsítést végeztek az épületen. A városvezetés 2016-ban azonban úgy döntött, hogy a Szent Márton-terv keretében a Savaria Múzeumot és a parkot építéskori állapotára állítja vissza. A cél az volt, hogy illeszkedjen a belvárosba, és a város egyik nyitott, élő és vonzó kulturális központjaként működjön tovább.

Az ismét régi fényében tündöklő Deák-ligetet hétfőn avatják fel hivatalosan, ezt követően a közönség is megcsodálhatja a szombathelyi történelem egy újjáéledt darabkáját nemcsak a Savaria Múzeum falain belül, hanem azokon kívül is. A hattyúházat is meghagyták a kert újjáépítése során, bár ezek a madarak ma már nem úszkálnak a Gyöngyösön. Ellenben nem feledkezhetünk el a kacsákról, amelyek szívesen elbújnak majd oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!