Hírek

2017.01.14. 18:45

Mindenki súlyt emel: szeretnének új lendületet adni a sportágnak

Ön szeretné, hogy a gyermeke súlyemelő legyen? És ha valakik új lendületet adnának a sportágnak, ezáltal sikeresebbé tennék azt?

Elek Szilveszter

Mindenki súlyt emel! - ez egy új kezdeményezés neve, amelyet lelkiismeretes és szenvedélyes sportemberek hoztak létre két évvel ezelőtt azért, hogy új lendületet adjanak a magyar súlyemelésnek. - Ez a szlogen két jelentéssel bír - hallottuk Nagy Ákos egykori kiváló súlyemelőtől és erősembertől, a közösség vezetőjétől. - Egyrészről az összefogást jelképezi, de azért is találó, mert a súlyemelés világszerte elismert, így az előnyeit számos más sportágban kamatoztatják - fejtette ki. - A családomban nagy kultúrája van a súly-emelésnek, mondhatni, hogy az anyatejjel szívtam magamba ezt a sportágat. Édesapámnak köszönhetően, aki egykoron sikeres súlyemelőedző volt Tatabányán, már egészen kisgyermek koromban elkezdtem lejárni az edzőterembe és ott nőttem fel. Pont ezért fáj, hogy ez a sportág itthon jelenleg olyan, mint a langyos állóvíz és már 12 éve nem tud felmutatni jelentősebb nemzetközi eredményeket, érdemi fejlődést - tette hozzá.

Vass László, Kránitz Gábor és Nagy Ákos sokat tesznek a sportágért
Fotó: Szendi Péter

Nagy Ákos azonban optimista, szerinte még nem késő azért lépni, hogy a sportág fejlődésnek indulhasson.

Az egykori körmendi súly-emelő, fekvenyomó masters világbajnok, Vass László már kicsit komorabban látja a dolgokat. - Szerintem most már a magyarországi súlyemelés életben maradása a tét - jelentette ki a sportember, aki maga is a kezdeményezés támogatója. - Minden eltékozolt évvel valójában öt esztendőt veszítünk.

Bárhol is szólal fel, Nagy Ákos nem győzi hangsúlyozni, hogy ő nem mélyíteni szeretné az árkokat, hanem betemetni azokat. - Hiszek abban, hogy a felek össze tudnak fogni a nemes cél érdekében - mondta bizakodóan. - Itt alapos szemléletváltásra van szükség. Az edzőknek, sportolóknak az edzőtermeken kívül kellene hagyniuk az egójukat és nyitottnak kell lenniük a többi szakember véleményére, tanácsaira is. Ha ez megvalósulna, akkor a sportág talán el tudna indulni tiszta lappal - fejtette ki.

- Szerintünk a magyar súlyemelés jövője szempontjából az lenne a legfontosabb, hogy új ajtókat nyissunk - osztotta meg velünk a kezdeményezés vezetője. - Jobban be kell vonnunk a vidéki edzőtermeket a folyamatokba, új aktív bázisokat kell létrehoznunk a lehető legtöbb városban országszerte - hangsúlyozta.

-Az is fontos, hogy segítségül hívjuk a testnevelő tanárokat - mondta Vass László. - Ők tudnának súgni, hogy a tanított osztályaikból mely gyermekek lennének alkalmasak e sportra. Ez azért fontos, mert a megfelelő fejlődés érdekében a súlyemelést már 8-12 éves korban el kell kezdeni.

Nagy Ákos szerint, ha mindez teljesülne, akkor az kitörési pont lenne az egyetlen súlyzós sportág számára. - Ezáltal a szülők is szívesebben járatnák a gyermekeiket súlyemelő egyesületekbe, így megoldódhatnának az utánpótlás-problémák is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!