Hírek

2017.01.09. 17:31

Nem a legdrágább hobbi a síelés – Hol csúsznak a vasiak?

Szombathely - Egyre többen választják a síelést hobbinak. Ausztria népszerű, de drága síterep a Vas megyeieknek.

Turbók Attila

- Mind több újonccal, köztük nagyon sok felnőttel találkozom az utóbbi évben, vagy akár a jelenlegi szezonban - mondta el kérdésünkre Vécsey Zsolt síoktató, az egyik síkölcsönző munkatársa. A szombathelyi férfi immár sok éve foglalkozik a síelés szinte minden ágával, szezononként sok gyermek, fiatal fordul meg a „kezei között”.

- Nem idegen tőlem az oktatás sem, ennek alapjait még Ausztriában szereztem meg - mondta. Elöljáróban hangsúlyozta: egyáltalán nem drága sportról van szó, és akár az „idősebbek is elkezdhetik”.

Fotó: VN-archív

A síelés nem csak Vas megyében, országszerte is egyre népszerűbb hobbi. Vas megye egyik előnye az osztrák síterepek közelsége. A megyebeli síelők nincsenek egyedül, hiszen még a szakemberek is a tavalyinál erősebb téli szezonra számítanak. Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) kommunikációs bizottságának tagja egy minapi interjúban elmondta: a nyáron visszafogott hazai kereslet is most csapódik le, ami főként a síutak forgalomnövekedésében mutatkozik meg. Becslésekbe egyelőre a hozzáértők sem bocsátkoznak, hiszen a hazai szezon még csak most kezdődött el, ám az egyik, főleg téli utakat kínáló utazási iroda arról számolt be, hogy az idén több mint tízszázalékos növekedésre számítanak.

- Számadatokat - főleg Vas megyére - nem tudok mondani, de az biztos, hétről-hétre újabb szombathelyi és környékbeli emberekkel találkozunk a közeli osztrák pályákon - jelentette ki Vécsey Zsolt. Azt a szombathelyi szakember is hozzátette, az idén is folytatódik a néhány éve tartó trend, hogy a hosszabb út mellett mind többször a hétvégén is elugranak síelni a magyarok a szezonban. - A legnépszerűbbek a meghosszabbított hétvégék, erről az ismerős osztrák panziótulajdonosok is beszámoltak - mondta Vécsey Zsolt. Úgy  véli,  a kőszegiek, szombathelyiek, sárváriak inkább a határ osztrák oldalát kedvelik, a stájer Joglland és Niederösterreich  pályáit, ám a szlovén pályák sem ismeretlenek a megye téli sportolói előtt.

Országos kitekintésben azonban még továbbra is Ausztria a legnépszerűbb célpont, a statisztikák szerint a magyar síelőknek körülbelül a fele választja a szomszédos országot közelsége és a szolgáltatások minősége miatt. Ausztria azonban nem olcsó síterep, egy 30 kilométeres síkomplexum esetében már 40 euró felett van a napijegy, Szlovákiában viszont 20-30 százalékkal alacsonyabbak az árak, és a legdrágább pályanapijegy is csak 39 euró.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!