Hírek

2017.01.12. 20:55

Péntek 13: mutatjuk, mit csináljon, hogy a legtöbbet hozza ki a mai napból!

Rengeteg babona kering péntek 13-a körül. Sokan balszerencsésnek vélik ezt a napot, ezért legszívesebben ki sem mozdulnának. Ellenben vannak, akik kifejezetten ezen a napon remélnek szerencsét az égiektől.

Vadas Krisztina

2015-ben háromszor is ébredhettünk péntek 13-ára, 2016-ban csak egyszer kellett túlélni az elátkozottnak hitt napot. Idén duplán jön a szerencse vagy szerencsétlenség – kinek hogy. Január 13-a után október 13-a esik majd péntekre.

Azt tudta, honnan ered a hiedelem?

Nem is olyan régen, a 19. század közepén terjedt el az a hiedelem, amely szerint péntek 13-a szerencsétlen nap. Ezt leginkább Henry Sutherland Edward brit újságírónak köszönhetjük, aki arról értekezett: nem véletlen, hogy Gioacchino Rossini zeneszerző éppen péntek 13-án halt meg, 13 barátja körében.

Babonák

Péntek 13-án minden járműre szigorúan bal lábbal lépjünk fel, és a boltok, irodák küszöbeit is bal lábbal lépjük át!

Fotó: Unger Tamás

Érdekes, de ezen a napon nem hoz balszerencsét, ha fekete macskát látunk, sőt, azt mondják, mindenképpen szerencsét hoz.  Ha péntek 13-án tennénk próbára a szerencsénket a lottózóban, mindenképpen páratlan számú sorsjeggyel, szelvénnyel játsszunk!

Érdekességek a nagyvilágból

Az Amerikai Egyesült Államokban annyira félnek a 13-as számtól, hogy a felhőkarcolókban nincs 13. emelet, a hotelekben és kórházakban nincs 13-as számú szoba. Több amerikai nagyvárosban nincs 13. utca vagy 13. sugárút. Több repülőtéren egyszerűen nincs 13-as kapu, sőt a gépeken sincs 13. sor vagy ülés. Az olaszok még lottószámnak sem adják meg szinte soha a 13-ast, sőt, Firenze utcáin a 12-es házszámot a 12,5 követi, azt pedig a 14-es.

Ha valakit nagyon frusztrál a péntek 13-a, annak van egy jó hírünk: ha ezen a napon esik az eső, hagyjuk, hogy végigfolyjon rajtunk a víz. Ez ugyanis lemossa a balszerencsét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!