Hírek

2017.01.20. 06:58

Pocokinvázió a Vas megyei földeken? Fel kell mérni a mezőgazdasági területeket

Minden földhasználónak kiemelt feladata a mezei pocok elleni védekezés – figyelmeztet a Vas Megyei Kormányhivatal. A nem kémiai irtást, védekezést javasolják a szakemberek – inkább tegyenek ki ülőfákat a ragadozó madaraknak.

Bakos Ágnes

A tavalyi enyhe ősz kedvezett a mezei pocok szaporodásának és a jelenlegi fagyos, száraz tél nem, vagy csak kis mértékben gyérítheti az állományt – olvasható a vasi kormányhivatal felhívásában. Elszaporodtak a pockok: néhány őszi káposztarepce táblában egyedszámuk közelítette a „kártételi veszélyhelyzet” szintjét. Ezért, és a későbbi károk megelőzése miatt is nélkülözhetetlen, hogy a gazdálkodók ismerjék az aktuális pocok-helyzetet.

A növényvédelmi hatóság azt kéri a gazdálkodóktól, hogy az időjárás függvényében mielőbb mérjék fel a területeiket, különösen a nem művelt, elhanyagolt földeket.

A védekezés szükségességéről mindig egyedileg, a felmérés eredménye alapján kell dönteni – ebben segítenek a növényvédelmi szakemberek.

Azt javasolják: a gazdák lehetőség szerint ne kémiai módszert válasszanak a pocokmentesítésre. A növényvédelmi hatóság ezzel kapcsolatban emlékeztet, hogy csak január 18-ig volt engedélyezett a Redentin 75 RB rágcsáló irtó használata, már tilos! Mostantól három másik szert használhatnak a gazdák pockok ellen: az Arvalin LR, a Polytanol, valamint a Delu szereket, azokat kizárólag a járatok nyílásába helyezhetik.

A kémiai szerek helyett inkább a természetes megoldást segítsék elő, például tegyenek ki ülőfákat a ragadozó madaraknak: könnyebben vadásznak a területen és a lehető legtermészetesebben fogják vissza a pocokszaporulatot (és még jól is laknak).

Aki pocokinváziós tapasztal a földjén, az jelezze a Vas Megyei Kormányhivatal Növényvédelmi Osztályának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!