Hírek

2017.01.24. 18:51

Tovább egyszerűsödik az ügyintézés, kétszáz új hatósági jogkör a járásoknál

Sárvár - Az új feladatokhoz a járási hivatal épületének felújítása is hozzáadódik idén Sárváron.

Pajor András

A Várkerület hangulatához jobban illő külsőt kaphat az épület, míg a hivatalban gőzerővel zajlik az informatikai fejlesztés, hogy a megnövekedett feladatokat precízen el tudják végezni.

- Ettől az évtől csaknem kétszáz új hatósági jogkör került a járásokhoz. Így az ügyek intézése még közelebb került a polgárokhoz azáltal, hogy a kormányablaknál adhatják be kérelmeiket - mondta a közigazgatási rezsicsökkentés újabb állomásáról dr. Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal vezetője. Egyebek mellett a fogyasztóvédelemmel és az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos lakossági ügyeket ezentúl itt kezdeményezhetik. Tovább folytatódik a kormány közigazgatási reformja. Az igazgatási eljárás ingyenessé tétele után most a polgárok lakóhelyéhez közelebb kerültek a közigazgatási hatósági jogkörök.

- A 2012-ben megkezdett teljes közigazgatási reform még évekig eltart majd, hisz az elmúlt száz évben nem voltak akkora változások, mint amilyenek most zajlanak. A rendszerváltás óta ennek eddig egyik kormány sem mert nekirugaszkodni. Jó irányba haladunk, tavaly megtörtént az országos hatáskörű szervek leépítése, ennek nyomán alacsonyabb szintre kerültek a hatáskörök, és sok esetben megszűnt a másodfok is. Így az ügyek 90 százaléka itt elintéződik. Ehhez a munkához a járásokat erősítették meg - sorolta a változások lépéseit dr. Galántai György.

Kívül szépül, belül pedig tovább okosodik a kormányablak - mondja dr. Galántai György, a Sárvári Járási Hivatal vezetője. Egyre több ügyet intézhetünk majd otthonról is, az interneten keresztül Fotó: Pajor András

Ennek ellenére a 170 új hatáskör átvétele és alkalmazása nem egyszerű feladat a járási hivatal munkatársai számára. Az új hatáskörök közül a népegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, állat-egészségügyi feladatok kiszélesedtek. Ugyanakkor a járásokhoz sok új tennivaló is jutott. Fogyasztóvédelmi, igazságügyi, agrár vagy közlekedésigazgatási hatáskörökkel is ismerkednek a lakosságot talán leginkább érintő nyugdíjbiztosítási és családtámogatási ügyintézés mellett. Összegezve, számos ügy, amit eddig csak a megyeszékhelyen lehetett elintézni, ezentúl a kormányablakokban is lebonyolítható lesz. Az ehhez kapcsolódó informatikai fejlesztések folyamatban vannak. A kérvényeket azonban már most be lehet adni, leegyszerűsítve az ügyintézést - adott részletes tájékoztatást a járási hivatalvezető. A kormányablakok mellett az állampolgárok egyre több ügyet intézhetnek otthonról, interneten keresztül. Az ezt segítő fejlesztések is folyamatban vannak. Az egész országra vonatkozóan hamarosan kezdődik a minden települést érintő széles sávú internetelérés kiépítésének a programja. Az országos lefedettségben Vas megye előkelő helyen lesz - remélik a hivatalban.

Azonban akinek személyesen kell mégis a kormányablakhoz mennie, hamarosan ezt is még jobb kedvvel teheti. Hisz a várral szemben lévő, jelenlegi formájában a környezettől elütő vasbeton épület is megújulhat a már megnyert pályázati lehetőségnek köszönhetően. Sőt, a tervek szerint a járási hivatal által használt többi ingatlanra is jut majd a fejlesztési keretből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!