Hírek

2017.01.12. 17:25

Vas megyei a szlovén kitüntetett

Budapest, Szentgotthárd - A 2016-os év nemzetiségi díjazottjai között Fodor Lászlóné a Magyarországon élő szlovén közösség kitüntetettje.

Viola Beata

A Nemzetiségekért Díjat azok az emberek, szervezetek vagy nemzetiségi önkormányzatok vehetik át, akik, amelyek példaértékű munkát végeztek a magyarországi nemzetiségek érdekében - emlékeztetett Sütő Ferenc szószólói asszisztens.

Fodor Lászlóné a Rába-vidéki szlovén nyelv és irodalom színpadi megjelenítéséért és a nemzetiségi kultúrában betöltött szervező szerepéért érdemelte ki a díjat. Tanárként a Rába-vidéki szlovén nyelvjárás színpadra vitelével az identitás megőrzéséhez járult hozzá - fogalmazta meg Sütő Ferenc.

Ő hozta létre az első szlovén gyermek bábcsoportot.

Szlovén nemzetiségekért díjat vehetett át Fodor Lászlóné Fotó: Sütő Ferenc

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló, valamint a Budapesti Szlovének Egyesülete és az Apátistvánfalvai Faluszépítő és Hagyományőrző Egyesület jelölte az országos elismerésre Fodor Lászlónét.

Koordináló és összekötő szerepet vállalt a hazai és az anyaországi iskolák, óvodák, egyesületek, intézmények, települések között. Ő alapította 1995-ben az első felnőtt amatőr Rába-vidéki szlovén színjátszó csoportot. A Nindrik-indrik nevet viselő csapatnak azóta is vezetője. 2008-ban hívta életre a ma is eredményes és sikeres Fodor Duó színjátszó kört. 2010-ben megalapította a Szlovén Nyugdíjas Asszonyok Néptánccsoportját, amelynek ma is lelkes tagja - sorolta Sütő Ferenc. A díjazott legfőbb célja a Rába-vidéki szlovén tájnyelv minél teljesebb megőrzése és népszerűsítése a fiatalok körében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!