Hírek

2017.02.04. 14:30

Ez történt a héten - A tilalom az tilalom, ami jár, az majdnem jut is

Az influenzajárvány miatt tilos a látogatás a megye egészségügyi intézményeiben, és úgy tűnik, nincs kivétel. Pörög az új lakások piaca Szombathelyen, miközben Bucsuban eltemették a telet. Írtunk kismamák várakozásáról is: az ausztriai juttatásaikra várnak. Ez történt.

Vas Népe

NINCS KIVÉTEL

A kórház egyik telephelyére sem mehetnek be látogatók az influenzajárvány miatt
Illusztráció: Unger Tamás

Míg más kórházakban igen, a Markusovszkyban nem engedik be a családtagokat a haldokló betegekhez a látogatási tilalom alatt. - Mit gondolhatott édesapám, hogy három napig feléje sem néztünk, és egyedül kellett meghalnia? - kérdezi sírva szombathelyi olvasónk, aki lapunkhoz fordult panaszával. Az asszony édesapja több hete a Markusovszky kórház 11-es Huszár úti telephelyén, a krónikus belgyógyászati és ápolási osztályon feküdt, hozzátartozói naponta többször látogatták. Egészségi állapota folyamatosan romlott, kezelőorvosa és családtagjai is tisztában voltak azzal, hogy nem várható javulás, a legrosszabbakra is fel kellett készülniük. Az influenzajárvány miatt január 18-án látogatási tilalmat rendeltek el a Markusovszky kórházban. Az asszony levélben kérte prof. dr. Nagy Lajos főigazgatótól, engedélyezze édesapja meglátogatását. A főigazgató a kérelmet január 20-án elutasította, a panaszos édesapja másnap meghalt. Sem az elhunytnak, sem a hozzátartozóinak nem adatott meg az elbúcsúzás lehetősége.

HARCOLNAK

Imre Lilla a kisfia, Igor Mátyás születéséig egy ausztriai pékségben dolgozott. Tavaly áprilisban indította el az igényléseit: a családi pótlékot kapja, a gyest azóta sem
Fotó: Unger Tamás

Elhúzódó és nehézkes az osztrák családi pótlék és gyes ügyintézése. A probléma nem új és sok családot érint. Egy olvasónk ötéves ausztriai munkaviszony után tavaly április elején szült, azóta sem kapott Ausztriából gyest, amit időben és szabályosan igényelt. Az idei évtől Szombathelyen foglalkoznak ezekkel az ügyekkel - gyorsabb ügyintézést ígérnek.

ELKELNEK

Gábor Árpád, az egyik ingatlaniroda vezetője egy 14 lakásos építkezést mutatott meg
Fotó: Szendi Péter

Több száz új lakás épül a megyeszékhelyen, a legtöbb még idén elkészül. Már nincs dömping, mindegyiknek akad vásárlója. Jelenleg a hatvan négyzetméter körüli, nappali plusz kétszobás lakások a legkelendőbbek, de van kereslet a kisebb és nagyobb területű ingatlanokra is. Zsigmond Balázs ingatlanszakértő szerint a 22-23 millió forint az a lélektani határ, ameddig még szívesen elmennek a vásárlók.

TÉLTEMETÉS

A bucsui téltemetésen mohácsi maskarás busók fogták közre Horváthné Lipics Borbálát
Fotó: Szendi Péter

Annyira jól érezték magukat a mohácsi vendégek tavaly, hogy idén kétszer annyian jöttek. A hangos, maskarás busólátogatás mellett volt esketés és temetés is a bucsui mulatságon. A bolondesküvővel és a bőgőtemetéssel is igyekeztek elűzni a telet, hiába van még egy hónap tavaszig. A kiadós disznótoros kóstolójából a sportöltöző felújítására gyűjtöttek. Rengetegen voltak a szombati programon, megtelt a falu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!