Hírek

2017.02.27. 16:00

A nemzet színészei levelet írtak, a Városháza elé civil demonstráció szerveződik

„Mind jogi, mind szakmai értelemben van érvényes pályázat”, írja a Magyar Színházi Társaság elnöksége a szombathelyi közgyűlésnek címzett levelében arra a határozati javaslatra reagálva, amely a WSSz igazgatói pályázatának érvénytelenítését célozza. A levél kitér arra is, hogy a Weöres Sándor Színház az ország legfiatalabb önkormányzati és állami fenntartású színháza, amely „létrejöttét a polgárok szándéka mellett Jordán Tamásnak köszönheti, aki hittel, lelkesedéssel és szakmai alázattal mindent megtett azért, hogy szinte a semmiből egy országosan elismert, számos szakmai díjjal rendelkező műhelyt hozzon létre”.

Ölbei Lívia

Amint ismeretes, a dr. Puskás Tivadar polgármester által jegyzett, a március 2-án ülésező közgyűlés elé terjesztett határozati javaslat a Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatának eredménytelenné nyilvánítását kéri a képviselőktől. Az indoklás szerint teszi ezt azért, mert a pályázati procedúrában az érvényes pályázat(ok) elbírálására fölállított szakmai bizottság ezúttal nem Jordán Tamás érvényben lévő pályázatának értékelésével, hanem a Dér András visszalépése nyomán kialakult helyzettel foglalkozott; szakmai értékelés a szombathelyi bizottsági ülésen nem született. Emlékeztetőül: az idén tízéves Weöres Sándor Színház igazgatói mandátuma ősszel lejár. Az önkormányzat múlt év decemberében a harmadik igazgatói ciklusra írt ki pályázatot. A határidő lejártáig két pályázat érkezett, mindkettő érvényesnek találtatott. Jordán Tamás azonnal nyilvánosságra hozta pályázatát, Dér András nem kívánta megosztani elképzeléseit a közönséggel. Pályázata azonban nyilvánosságra került, ő pedig visszalépett. Vagyis egy érvényes jelölt maradt az eljárásban: Jordán Tamás.

Törőcsik Mari múlt év őszén az Agora - Savaria moziban
Fotó: Szendi Péter

Az elmúlt napokban a színházi szakma képviselői közül többen kiálltak a Jordán Tamás által alapított és vezetett Weöres Sándor Színház, a megkezdett út folytatása mellett. Törőcsik Mari videóüzenetet küldött, valamint - kollégái egyetértésével - nyilvánosságra hozta azt a támogatói nyilatkozatot, amelyet január közepén juttatott el Szombathely polgármesteréhez. "Mi, a nemzet színészei úgy véljük, Jordán Tamás a magyar színházi élet egyik kiemelkedő, meghatározó egyénisége. Nagy jelentőséget tulajdonítunk az általa alapított szombathelyi Weöres Sándor Színháznak, valamint elismeréssel adózunk azokért a teljesítményekért, amelyeket fennállása óta elért. Nincs kétségünk, hogy Önök is hasonlóan vélekednek , reméljük, hogy a kívánságunk egybeesik az Önével; szeretnénk, ha Jordán Tamás lenne továbbra is a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója", áll egyebek mellett az Almási Éva, Andorai Péter, Tordy Géza, Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Király Levente, Cserhalmi György, Szacsvay László - és természetesen elsőként Törőcsik Mari által aláírt levélben. A nemzet színészei mellett támogatásáról biztosította Jordán Tamást többek között a budapesti Örkény Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata, levelet küldött a Pintér Béla Társulat. Mindeközben a V mint Vas Egyesület szimpátiatüntetést szervez Jordán Tamás, a WSSz igazgatója mellett március 2-án (csütörtök) 17 órakor a szombathelyi Városháza elé. Ahogy Varga Tamás, az egyesület elnöke fogalmaz: a szimpátiatüntetést annak érdekében hirdették meg, hogy "a csütörtökön ülésező képviselő-testület válassza meg Jordán Tamást az igazgatói posztra 5 év időtartamra". Az egyesületi elnök hozzáteszi, hogy "a demonstráció egyben köszönetnyilvánítás is Jordán Tamásnak a városunk kultúrájáért végzett áldozatos munkájáért", hiszen elsősorban neki köszönhető, hogy "a tíz éve megalapított szombathelyi színház nem csupán egy intézmény, hanem világító szellemi műhely".

A szombathelyi polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője érdeklődésünkre elmondta: nem kívánnak reagálni a Weöres Sándor Színház igazgatói pályázata körül kialakult helyzetre. A döntés a csütörtöki közgyűlésen a képviselő-testület kezében van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!