Hírek

2017.02.14. 16:38

Drogok testközelből - Bennfentes beszél a vasi kábítószerhelyzetről

A vasi kábítószerpiac egykor aktív szereplője név nélkül mesélt lapunknak az elmúlt évek drogtrendjeiről. A rémisztő, országos divatok Szombathelyt sem kerülték el.

Elek Szilveszter

Beszélgetőtársunk, aki nevének elhallgatását kérte (Gézának nevezzük a továbbiakban), állítása szerint évekig terjesztett kábítószert a Nyugat-Dunántúlon. Történetünk nyolc évvel ezelőtt kezdődött, egy meg nem nevezett Vas megyei településen: akkor csöppent bele a drogok világába. - A barátaimmal minden héten iszogattunk - emlékezik vissza Géza. - Aztán, egyszer csak beszereztünk egy kis marihuánát, készítettem egy „vicces cigit”, és beleszívtam. Ekkor fogyasztottam először kábítószert - meséli szakértőnk, aki hozzáfűzi, hogy nem lett túl szép vége ennek a kísérletnek: mivel Géza előtte italozott, rosszul lett, lényegében egész éjszaka hányt.

Az alkalmi füves cigi után egy évvel olyan baráti társaságba került, ahol már aktívan fogyasztottak kábítószereket. - Ők a marihuána mellett keményebb, por formájú drogokat is fogyasztottak, például spurit, vagyis speedet és ecstasy-t. Fontos megjegyeznem, hogy bár a társaság minden tagja jómódú volt, tehát akár mindennap tudtunk volna drogot venni, de mértéket tartottunk. Nem függők voltunk, pusztán az élmény miatt toltuk ezeket a cuccokat - hangsúlyozza

A MARIHUÁNA ESZTENDEI

Géza  maga jól megbarátkozott a vicces cigivel, de keményebb drogokat csak ritkán fogyasztott. - Mivel a marihuána az alkohollal ellentétben tulajdonképpen semmilyen rossz hatást nem gyakorolt rám, ezért az italt lényegében teljesen elhagytam - mondja. - A spurit is próbálgattam, de az annyira nem fogott meg. Kicsit felpörgetett, de ennyi. Igaz, csak kis adagokat fogyasztottam - ecseteli. Mint megtudjuk tőle, a marihuána hatására a baráti beszélgetésekből vicces, kabarészerű élmény kerekedik, míg a speedtől és az „ekitől” az ember őrült módon elkezdi szeretni a zenét, és teljesen máshogy hallja azt, mint a szer nélkül.

Géza azt is elmondja, hogy akkoriban a vasi piacon a füves cigi futott a legjobban, rengetegen szívták ezt a drogot, és sokan is terjesztették. - A baráti társaságunkhoz is csatlakoztak olyan emberek, akiket évek óta ismertem, de nem gondoltam volna róluk, hogy ilyeneket fogyasztanak, főleg, mert nem is látszott rajtuk - meséli.

OLCSÓK ÉS LEGÁLISAK

A  2010-es évek elején komoly változás történt a helyi piacon: a mefedronnal, közismertebb nevén a katival az élen megjelentek a kristályos dizájner drogok, és fokozatosan kiszorították a biztonságosabbnak vélt klasszikus cuccokat, az extasit, speedet, amfetamint, kokaint és a füvet. - Az új cuccok azért tudtak gyorsan elterjedni, mert olcsók voltak és legálisan árulhatták ezeket a dílerek - részletezi Géza, aki szerint a dizájner drogok gyakori mellékhatása a szex utáni őrült vágy. Ő is kipróbálta a katit, saját bevallása szerint a mai napig az egyik legnagyobb eufóriáját köszönheti neki.

Szakértőnk megjegyzi, hogy eleinte sokan voltak rajta úgy hetekig ezeken a szereken, hogy alig látszott meg rajtuk a hatásuk.

ORSZÁGNYI KÍSÉRLET

Azonban 2014 környékén ez a helyzet megváltozott. - Ahogy fokozatosan egyre több dizájner drogot tiltottak be, vagyis tettek C-listára, úgy jelentek meg sorra újak, amelyek lényegében tesztcuccok voltak, vagyis az élettani hatásukról senkinek nem volt infója - emlékezik vissza Géza. - Akkoriban az egész ország kísérleti egér volt - jelenti ki határozottan és hozzáfűzi, hogy míg a klasszikus kemény drogok kevésbé okoznak pszichés függőséget, az új típusú kevert vackokra ez nagyon jellemző.

Gézáék rengeteg embert láttak tönkremenni. Látván ezeknek az újabb dizájner drogoknak a hatását, úgy gondolták, hogy jobb lenne azokat kiszorítani az életükből és visszahozni a régi, jól bevált kábítószereket - azonban, ezzel volt egy kis probléma - Akkoriban szinte senki sem foglalkozott itt speeddel és kokainnal, ecstasy-val is csak kevesen, mert nem igazán érte meg - panaszkodik.

MÉG MOST IS MEGY AZ ÜZLET

Géza időközben érett felnőtté vált és komoly párkapcsolata is lett, ezért az utóbbi években már nem érdekli ez a világ. - Évente egyszer-kétszer, például újévi buliban elszívok egy vicces cigit, de durvább cuccokhoz már nem nyúlok - mondja.

Bár ő maga már nem foglalkozik rendszeresen ilyen szerekkel, szakértőnk a mostanában is aktív ismerőseire hivatkozva elmondja nekünk, hogy napjainkban is megy az üzlet Vas megyében. Az egyik legnépszerűbb cucc mostanában az utóbbi években felbukkanó, új típusú dizájner drog, a herbál, alvilági nevén a műfű. Ez teafű valamilyen szintetikus vegyszerbe mártva. Nem túl bizalomgerjesztő, igaz? - Pár éve, pusztán kíváncsiságból kipróbáltuk ezt a piszkosul veszélyes szert - emlékezik vissza Géza. - Két cimborám is rosszul lett tőle, az egyik konkrétan összeesett.

KEVESEBB FURCSA ROSSZULLÉT?

Szakértőnk tapasztalatai szerint azonban nemrég ismét elkezdett teret hódítani a helyi piacon a marihuána. - Szerintem ez a természet adta szer a kisebbik rossz - szögezi le. - Talán a rendőrök is rájöttek erre. Gondoljunk csak bele: hány furcsa rosszullét volt a megyében az utóbbi években? És mostanában mennyi van? Szembetűnő a különbség... Mindez annak köszönhető, hogy kezdenek kitisztulni Vasból ezek a „patkánymérgek” - ecseteli.

Géza ismeretei szerint a megyében a füvet legtöbben csak maguknak termesztik, esetleg a haveri körnek. Persze mindig vannak, akik megpróbálják nagyobb tételben is teríteni a piacon, de ezt a szervek azért már semmiképpen sem tolerálják, és az „ilyeneknek hamar a nyakukra térdelnek” - mondja.

KÁRBA VESZTEK AZOK AZ ÉVEK

Géza összegzi a kábítószerek fogyasztásához fűződő tapasztalatait. - Úgy gondolom, hogy minden olyan év kárba veszett kicsit, amikor aktívan fogyasztottam ezeket a szereket - mondja. - A drogok, legyenek bármilyenek is, csak pár kósza pillanat erejéig képesek feldobni az embert, aztán, amikor kifutnak, jön a letargia... Utólag visszagondolva sokkal bölcsebb dolog lett volna a cuccok használata helyett inkább keményebben gyúrni és csajozni - nevet fel Géza. - A sportolás és a lányok „hajszolása” ugyanis fényévekkel színesebbé és boldogabbá, illetve teljesebbé teszik a fiatalkort. Tehát mindenkinek, akinek csak megfordul a fejében, hogy elkezdjen drogozni, azt javaslom, hogy sürgősen verje ki ezt a marhaságot a fejéből! - mondja, majd hozzáfűzi: a gyengébb akaraterejű emberek pedig olyannyira tartsák távol magukat a tudatmódosítóktól, hogy még csak a közelébe se kerüljenek olyan bandáknak, amelyekben kábítószereket fogyasztanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!