Hírek

2017.02.16. 17:33

Értékeltek a bírók - 24 ezer 67 ügyet fejeztek be 2016-ban Vas megyében

Szombathely - Összesítették a tavalyi adatokat a Szombathelyi Törvényszéken. Jól teljesítettek a bírók.

Bakos Ágnes

Csütörtökön délelőtt dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke, dr. Magyarádiné dr. Vándor Zsuzsanna, az Országos Bírói Tanács tagja, dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke és dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke értékelte a Szombathelyi Törvényszék 2016-ban végzett munkáját az összbírói értekezlet előtt.

Emellett a 2017-es célokat is megfogalmazták. A Szombathelyi Törvényszék az ország legkisebb igazságszolgáltatási egysége. Vas megye lakosságszámával arányosan, országos szinten a bírósági ügyek két százalékát dolgozza fel. 2016-ban összesen 23 ezer 226 ügy érkezett ide és 24 ezer 67 ügyet fejeztek be. Vagyis többet fejeztek be, mint amennyi érkezett. - Ez évek óta így van, ezért az ügyhátralék folyamatosan csökken - emelte ki dr. Andor Szabolcs. Egyébként a tavaly érkezett ügyek között 6 ezer 784 volt a peres ügyek és 16 ezer 442 a nemperes ügyek száma.

- Tavalyi tapasztalat az is, hogy az ügyfelek egyre nagyobb számban veszik igénybe a bírósági közvetítés intézményét. Jelenleg öt bírósági közvetítő látja el a feladatokat Szombathelyen, az ő segítségükkel kétszer annyi megállapodás született tavaly, mint 2015-ben - részletezte dr. Andor Szabolcs.

Kifejtette: az ítélkezési munka szakmai színvonalának fokmérője részben a fellebbezés, részben pedig az, hogy a megfellebbezett döntéseket a másodfokú bíróság milyen arányban hagyja helyben, változtatja meg, vagy helyezi hatályon kívül. A Szombathelyi Törvényszék mutatója: büntető ügyszakban az ítéletek 15 százalékát; a polgári ügyszakban csak 6,2 százalékát fellebbezik meg. A másodfokú bíróság, azaz a Győri Ítélőtábla az esetek csaknem ötven százalékában helybenhagyja az itt meghozott döntéseket.

A Szombathelyi Törvényszék elnöke a tavalyi év eredményei közé sorolta a megyei bírósági épületek felújításait is: Szombathelyen, Kőszegen, Sárváron és Körmenden is beruháztak. Szombathelyen, a Szily János utcai központi épületben új tárgyalót alakítottak ki, és elkészült a fogvatartotti váró. Kicserélték a törvényszéki kezelőirodák és a bírói dolgozószobák bútorait. Felújították az orvosi rendelőt, a konyhát, a dolgozói étkezőt és a belső udvar homlokzatát. A Petőfi utcai épületben megvalósult tavaly a fűtéskorszerűsítés. Valamennyi bírói szobában kicserélték a bútorokat és két emeleti tárgyalóteremben megújult a teljes berendezés. Jutott az informatikai hálózat teljes felújítására is.

A Sárvári Járásbíróság épületében felújították a két földszinti tárgyalótermet, a kezelőirodákat és az irattárat. Folyamatban van a teljes körű nyílászárócsere, az elektromos hálózat megújítása és a teljes fűtésrekonstrukció. A Körmendi Járásbíróság épületében megvalósult a födémszigetelés,  teljes körű nyílászárócsere volt és kifestettek. Körmenden folyamatban van három irodahelyiség felújítása, a földszinti nagy tárgyaló teljes berendezésének cseréje; a tűzjelző rendszer kiépítése, valamint biztonsági kamerarendszer kiépítése. A Kőszegi Járásbíróság épületében is felújították mindkét tárgyalótermet, az elnöki és bírói szobát. Ablakfelújításra is jutott, és már korszerű lámpatesteket használnak a tárgyalókban. Dr. Andor Szabolcs a tanúgondozási programjuk fontosságáról is beszélt: 2016-ban 537 ember fordult különböző ügyekben a kijelölt tanúgondozókhoz.

Az elnök 2017. legfontosabb feladatai között nevezte meg, hogy megtartsák a jelenlegi eredményeket, lehetőségeikhez mérten javítsanak is rajtuk. Emellett nagy kihívást jelent majd a 2018-ban hatályba lépő új eljárási kódexek elsajátítása, felkészülés az alkalmazásukra.

Dr. Széplaki Lászlótól megtudtuk: a 2016-ban a Győri Ítélőtáblához került ügyek 16 százalékát, a büntetőügyek 13 százalékát tették ki a Szombathelyről érkező eljárások. Kiemelte: büszkék lehetnek a szombathelyi bírók, a másodfokú bíróság az esetek 44,4 százalékában helybenhagyta az itteni döntést. Tavaly mindössze egy ítéletet helyeztek hatályon kívülre.

Fotók: Unger Tamás

Dr. Handó Tünde érdekes statisztikával kezdte értékelését. Elmondta: a Szombathelyi Törvényszék egyedi, itt ugyanis több férfi dolgozik, mint nő. A 49 bíróból 27 férfi. Az országos adatok ezzel szemben azt mutatják, hogy a bírók mindössze harminc százaléka férfi. Ez általános európai tendencia. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke bírósági ügyek tekintetében is szolgált országos adatokkal. 2016-ban összesen 1 millió 412 ezer ügy került a bíróságokra, ez négy százalékkal kevesebb, mint 2015-ben. Főleg a szabálysértési és a végrehajtási ügyek száma esett vissza. Kiemelte: a folyamatban lévő eljárások tíz százalékkal csökkentek tavaly, valamint a fellebbezési arány is jelentősen javult. Míg 2008-ban 13 százalékban, addig 2016-ban 8,16 százalékban éltek jogorvoslattal a meghozott ítéletek ellen. 2017. legnagyobb kihívásaként ő is az új kódexek elsajátítását nevezte meg. Mint mondta: olyan ez, mintha egy teljesen új nyelvet kellene megtanulniuk a bíróknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!