Hírek

2017.02.07. 16:20

Diákparlament: demokrácia kicsiben

Székesfehérvár - Három év után ismét összeült az Országos Diákparlament. Ahogy előzőleg, úgy most is Székesfehérváron gyűltek össze a diák képviselők, köztük heten vasiak is - múlt péntektől vasárnapig tanácskoztak.

Tóth Kata

A nagy múltú, háromévenként ülésező diákparlamentre az ország minden részéből érkeztek delegáltak, összesen 267-en Székesfehérvárra.

Vas megyéből nyolcan kaptak elegendő szavazatot a részvételre, végül egy diák betegsége miatt csak heten utaztak. És hogy miért mentek? A diákönkormányzati küldöttek ajánlásokat fogalmaztak meg a kormánynak. A parlament helyszínén megszavazott javaslatokat a szombati megbeszélések után vasárnap átadták az oktatásért felelős államtitkárnak. A javaslatokat pedig figyelembe kell vennie az oktatásirányításnak, amennyiben a köznevelési törvényt módosítják.

Az ifjú képviselők az elmúlt évben alaposan felkészültek: iskolai szintről építkezve találkoztak, majd megyei értekezletek következtek, végül múlt pénteken kezdődött a háromnapos országos tanácskozásuk.

Vas megyéből heten utaztak. Egyiküket, Pálóczi Dávidot a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákelnökét a köznevelés és a diákönkormányzatokban rejlő lehetőségek kihasználása foglalkoztatják. Az előzményekről és ottani tapasztalatairól beszél: - Amikor megtudtuk, mikor lesz a parlament, összeültünk az iskolai dök tagjaival, meghallgattuk a diákság elképzeléseit, ezekből állítottunk össze egy 11 javaslatból álló listát, ezt vittem magammal a megyei fórumra. Az iskolánk egyik javaslata például az volt, hogy az első nyelvvizsga legyen ingyenes, vagy legalábbis kedvezményes árú, ha már a felsőoktatásban a diplomához kötelező. Ajánlásként elfogadták, felterjesztették olyan kiegészítéssel, hogy a harminc év alattiaknak legyen erre lehetőségük.

Az Országos Diákparlament hétfős vasi küldöttsége: Szabó Milán, Szemes Ildikó kísérő tanár, Papp Bence, Szabó Noémi, Szabó Laura, Pálóczi Dávid, Végh Viviána és Zsédenyi Loretta
Fotó: Érckövi Dóra

Pénteken fórumok voltak, Dávid a köznevelési fórumon vett részt, ahol feszültebb volt a hangulat a többihez képest, mert előfordult, hogy kitérő válaszokat kaptak a politikusoktól (Ezen a fórumon Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa közvetített a felek között a vitás kérdésekben). Összességében hasznosnak ítéli a három napot. Sokat beszélgetett a társaival, tapasztalatot cseréltek az iskolai diákönkormányzatok működéséről.

- A Vas megyei delegáltakra, csakúgy, mint a Székesfehérváron megjelent legtöbb diákra a motiváltság és a tenni akarás jellemző. Nagyon jó volt látni, hogy nemcsak zúgolódnak az oktatási rendszer ellen, hanem az olyan kérdésekben, amelyekkel nem értenek egyet, megoldási ötletekkel, javaslatokkal állnak elő. Széles látókörű, intelligens, gondolkodó fiatalok, akik képesek kiállni önmagukért, egymásért - Szemes Ildikó, a küldöttség KDG-s kísérőtanára így összegez. Kiemeli még, hogy a gyerekek kérdései konstruktívak voltak, a meghívott szaktekintélyek pedig ténylegesen tárgyalópartnerként kezelték a diákságot.

A három napból az elsőn került sor a nyitó plenáris ülésre, ahol Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Navracsics Tibor uniós biztos és Sipos Imre közoktatásért felelős helyettes államtitkár üdvözölte a diákokat. Ezután négy részre oszlott a diákság, ki-ki a maga által választott fórumon tehette fel kérdéseit a szakma és a kormányzat képviselőinek. A szakképzési fórumon a vasi diákok közül Szabó Laura és Szabó Noémi vettek részt. Végh Viviána és Zsédenyi Loretta képviselte a megye fiatalságát a felsőoktatási, Pálóczi Dávid és Papp Bence a köznevelési, Szabó Milán pedig a digitális oktatási fórumon.

A második napon került sor a szekciók üléseire. Itt a delegáltak kis csoportokban ajánlásokat fogalmaztak meg az előző napi fórumokon felmerült témákban. A hosszú nap végén a diákok szórakoztató kulturális programokon vehettek részt, míg egy harmincfős szerkesztő bizottság reggel fél hétig dolgozott egy 52 pontból álló ajánlás kidolgozásán. Vasárnap, a záró plenáris ülésen a diákparlament dr. Jásper András moderálásával egyenként szavazásra bocsátotta az 52 pontot, amelyből ötvenet a diákság elfogadott. ű

Az ajánlásban kitérnek egyebek mellett az oktatási rendszerbeli változások kizárólag felmenő rendszerben történő bevezetésére, a négy évnél rövidebb ideig oktatott tantárgyakból tehető előrehozott érettségi visszaállítására, a mindennapos testnevelés infrastrukturális feltételeinek megteremtésére, a közétkeztetés színvonalának növelésére, nagyobb figyelmet fordítva az ételallergiásokra. Fontosnak tartják az iskolapszichológus jelenlétét az oktatási intézményekben és a diákönkormányzatok jogkörének bővítését. A szakképzési rendszerrel kapcsolatban sok javaslatot fogalmaztak meg, amelyek mind a követelményrendszert, mind a szakmai gyakorlatokat érintik. A kollégiumok fejlesztésére és a kötelező foglalkozások óráinak számára vonatkozóan is fogadtak el javaslatokat.

És akármennyire is digitális világban élünk, a diákok számára fontos a személyes kapcsolattartás, hiszen országon belüli testvériskolai kapcsolatokat, csereprogramokat kezdeményeznének, valamint gyakrabban hívnák össze a diákparlamentet - országos szinten három év helyett kétévente, megyei szinten pedig akár még ennél is gyakrabban. Az így véglegessé vált ajánlást Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára vette át és véleményezte. Záróakkordként a diákparlament kezdeményezte az Országos Diáktanács felállítását, amelynek tagjai a megyei fórumok legtöbb szavazatott kapott küldöttjei, így megyénkből Végh Viviána, póttagjai pedig a második legtöbb szavazatot szerzett diákok, Vasból Szabó Milán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!