Hírek

2017.02.09. 18:10

Hivatalos látogatást tett a magyarországi szlovének képviselője

Ljubljana, Szentgotthárd - Politikusokkal és újságírókkal is találkozott Kissné Köles Erika, parlamenti szószóló. Sőt, egy kutatóval is: egy készülő szótár volt a téma.

Bakos Ágnes

Hivatalos, elsősorban a bemutatkozást, az ismerkedést szolgálta a ljubljanai látogatás - számolt be Kissné Köles Erika, a magyarországi szlovének parlamenti szószólója.

- Természetesen tárgyalásaim során elmondtam, milyen tevékenységet folytatok szószólóként, mik az elvégzett munkám eredményei - sorolta beszámolójában Kissné Köles Erika. A szószóló hangsúlyozta:

- Beszéltem annak fontosságáról, hogy mi, szlovének magyar földön egyaránt a szlovén nemzet tagjai vagyunk, és a szlovén hazán belül élő nemzettársainkéhoz hasonló tisztelet, megbecsülés és a ránk való figyelés illet meg minket is.

Mint ismert, a nemzetiségi szószóló Vas megyei, hiszen Szentgotthárd környékén él a magyarországi szlovénség mintegy nyolcvan százaléka. Itt helyben nagyon sok program, kulturális rendezvény bizonyítja, hogy mennyire erős ez a közösség - a magyar törvényhozásban pedig 2014 óta képviseli az érdekeiket szószólói intézmény.

Kissné Köles Erikát politikusok is fogadták ljubljanai látogatásán Fotó: Facebook.com/Kissné Köles Erika

Kissné Köles Erika ljubljanai útján számos politikussal és a sajtó képviselőivel is találkozott.

Tárgyalt mások mellett az oktatásért, tudományért és sportért felelős miniszterrel, Maja Makovec Brenčič-csel és munkatársaival. Találkozott Anton Per akkal, a szlovén kulturális miniszterrel és munkatársaival. Sanja tiglic államtitkárral is beszélt és szót váltott még a Külügyminisztériumban a szomszédos országokkal való kapcsolattartásért felelős főosztály vezetőjével, Matej Andol ekkel.

Szlovéniában hangsúlyos az országuk határain kívül élő szlovének helyzete - ez abból is kitűnik, hogy a külügynek külön munkatársai vannak, akik a határon túl élő szlovénekért felelősek. Magyarországgal kapcsolatos ügyekért felelős dolgozók is vannak - nekik is bemutatkozott a szószóló. Neveket is sorolt: E-li ka Kersnik mavc és Alenka Jerak volt tárgyalópartnere Ljubljanában. Fogadták újságírók is: egy kereskedelmi televíziócsatorna vezetői, valamint Miha Lampreht, a Rádió Szlovénia igazgatója.

- Több mint egyórás tárgyalást folytattam Iztok Kosem kutató professzorral, a Ljubljanai Egyetem szlovén-magyar szótár projektje vezetőjével - emelte ki a szószóló.

- Utamra és tárgyalásaimra Drágica Gáspár, a Szlovén Köztársaság Budapesti Nagykövetsége munkatársa kísért el - zárta beszámolóját Kissné Köles Erika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!