Hírek

2017.02.21. 19:10

Tényleg ízletesebbek-e az osztrák termékek? - Az ízlés és az alapanyagok is befolyásolóak lehetnek

A multik jobb minőségű árut szállítanak az osztrák piacra, állítja egy nagy vitát kiváltó Nébih-vizsgálat.

Tóth Kata

Néhány napja pattant ki a hír: a hazai hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják - már nem csak szóbeszéd -, hogy a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékeket terítenek a nyugat- és a kelet-európai boltokban. 24-féle készítményt vizsgált meg és hasonlított össze az osztrák üzletekben kapható megfelelőikkel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Nyilatkozatdömping követte a bejelentést: a hatóság, az érintett gyártók, a Magyar Márkaszövetség és az agrártárca is reagáltak a vizsgálati eredményekre és a kritikákra. A Földművelésügyi Minisztérium szigorú uniós fellépést sürget az élelmiszer-minőség szabályozásában. Vas megyében termelőüzemmel rendelkező, exportpiacra is szállító élelmiszeripari multikat kérdeztünk a témában. Saját tapasztalatot is szereztünk, kóstolással.

Édes élet munka közben: Varga Nóra, Kalcsics Ildikó és Kelemen Attila tesztelik a kakaós mogyorókrémeket és az epres joghurtokat Fotó: Szendi Péter

A hatvan márkatulajdonos tagvállalatot képviselő érdekvédelmi szervezet, a Magyar Márkaszövetség főtitkára, Fekete Zoltán szerint a Nébih-vizsgálat már régebben készülhetett, és egy Szlovákiában történt, hasonló eredményt hozó ellenőrzés miatt került elő újra. A kritikákra reagálva a szervezet álláspontja: nincsen kettős mérce az élelmiszer-minőségnél. Különbség a termékváltozatokban lehet, amelyeket az egyes országok fogyasztóinak ízlésére szabtak. A különböző helyről beszerzett alapanyagok, az eltérő tárolási körülmények vagy a vizsgált minták eltérő lejárati idői is befolyásolhatják a termékek ízét, de a felelős gyártók mindig a jogszabályoknak megfelelően, az összetevők pontos feltüntetésével tájékoztatják termékeik tartalmáról a fogyasztókat. Eltéréseket okozhat az is, ha a vizsgált termékek különböző országokban, gyártósorokon, vagy eltérő származási helyről beszerzett alapanyagokból készülnek - tették hozzá. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) a fentiekkel egyetért, és azt hangsúlyozza: a cégek számára minden fogyasztó egyformán fontos, és gyártási szempontból is hatékonyabb egy üzemsoron, azonos márkanév alatt egyféle terméket gyártani.

Keleti Zsolt, a sárvári Sága Foods Zrt. vezérigazgatója arról számol be, hogy fagyasztott-panírozott termékeket értékesítenek - elsősorban a környező országokba. A termékek minősége azonos (egy gyártásból, más nyelvű csomagolásban kaphatók), ugyanakkor előfordulnak konkrét termékigények külföldről, ilyenkor azt gyártják, amire igény van, akár olyat is, amihez hasonló nincs a magyar kínálatukban. Jelenleg nem értékesítenek nyugat-európai piacokra - az azonos termékkategóriákban a hazainál szigorúbb, magasabb minőségi követelményeknek kellene megfelelniük, hogy versenyképesek legyenek az ottani gyártókkal. Ezt a fogyasztók elvárásai indokolják, és a magasabb fizetőképes keresletük teszi lehetővé. Például magasabb hústartalmat várnak el, alacsonyabb sótartalmat, kevesebb mesterséges adalékanyagot, illetve a hazainál szélesebb körben terjednek a biotermékek. A SáGa is ezt az irányt próbálja követni, például allergénmentes termékekkel, a hústartalom javításával, a sótartalom csökkentéssel, a gyerekek igényeire szabott termékekkel, azonban mások a magyarországi elvárások, valamint még nagy a hazai lemaradás a nyugati piacokhoz képest. A termékek minőségét, függetlenül attól, hogy hazai vagy exportpiacra készülnek, az elfogadott és dokumentált gyártási lapok követése biztosítja. A minőségbiztosítási auditok és a hatóságok - a Nébih - ezeknek a betartását üzemi bejárásokon és a boltokban is ellenőrzik. A vezérigazgató szerint a legnagyobb probléma az, hogy az egyes hús- és tejipari termékeknél a lengyel, a cseh és a szlovák gyártók ki tudják használni, hogy a magyar hatóságok nem ellenőrzik a folyamataikat. A termékeiket (virslit, szárazárut) olcsó alapanyagokkal gyártják. Ezzel költségelőnyhöz jutnak, amit az áraikban is érvényesítenek, tisztességtelen
versenyelőnyhöz jutva a hazai gyártókkal szemben.

Kajdon Attila, a répcelaki Pannontej Zrt. vezérigazgatója is határozottan állítja: azonos márkatermékek gyártása és forgalmazása esetén nem tesznek különbséget fogyasztók vagy piacok között. A magyar minőségbiztosítási szabályok európai szinten is szigorúak, és belső elvárás is náluk a kiváló minőség és íz, illetve a fogyasztói igények minél teljesebb kiszolgálása. Két különösen népszerű terméket gyártanak Répcelakon, mindkettőt exportra is, megegyező receptúrával, gyártási folyamattal, alapanyagokkal és csomagolással. A kinti piacokra szánt sajt csomagolására kiegészítő címkét tesznek, ami az adott ország nyelvén foglalja össze a termékinformációt. Az egyik sajthoz Romániában, a balkáni országokban, illetve az Egyesült Királyságban is hozzájuthatnak a vásárlók. A másiknál a speciális ízvilága miatt a balkáni országok számítanak az exportcélállomásnak.

A Nestlé termékei is érintettek voltak a Nébih vizsgálatában, a vállalatnak Bükön állateledelgyára van, ezért kértük, reagáljanak az ügyre. Nagy Andrea vállalati kommunikációs vezető állítja, a gyárban készített nedves és száraz állateledelek összetevői listája és receptúrája egységes, szerte Európában ugyanazt a minőségű terméket kapják a kedvencek. A termékek fejlesztése is a hazai és az európai uniós jogszabályok maradéktalan betartásával történik, továbbá a büki gyár saját, szigorú minőségbiztosítási rendszerrel is rendelkezik.

Emellett a Vas Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Hatósága havonta végez hatósági mintavételezést és ellenőrzést az üzemben. A gyárba beszállított, évi több mint 130 ezer tonna mezőgazdasági alapanyag hozzávetőlegesen hatvan százaléka hazai forrásból származik.

Valóban más a magyarországi minőség, mint az osztrákoknál? Ha kíváncsi szerkesztőségünk tapasztalataira valamint a vizsgálat lehetséges következményeire, itt olvashat róla:

Az osztrák joghurt jobban ízlett

Kötelezhetők a gyártok az azonos minőségre?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!