Hírek

2017.02.10. 19:06

Mintegy 734 millió forintból épül fel az új látogatóközpont Őriszentpéteren

Őriszentpéter - Új látogatóközpont épül az őriszentpéteri művelődési ház mellett. Egy, a Natura 2000 területeket bemutató létesítmény alapkövét tették le pénteken. Egy év múlva nyit a központ és a hozzá kapcsolódó információs hálózat.

Bakos Ágnes

- Koncentráltan bemutatjuk Vas megye természeti értékeit - összegezte dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, hogy mit láthatnak majd az érdeklődők az új látogatóközpontban. Pénteken tették le a központ alapkövét: a munkagépek már dolgoznak a tereprendezésen és építőanyagok várnak a mielőbbi felhasználásra. Az őriszentpéteri művelődési központ mellett lesz a mintegy nyolcszáz négyzetméteres Natura 2000 Fogadóépület és Látogatóközpont, és 14 másik pont is bekapcsolódik az ismeretterjesztésbe.

Vas megyei IKSZT-kben, vagyis művelődési házakban alakítanak ki interaktív információs pontokat. Az őriszentpéteri központban a helyi élővilágot bemutató kiállítás mellett helyitermék-bolt is működik majd, és ide költöznek át az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság irodái. - A mostani igazgatósági épület visszakapja az eredeti célját, erdei iskola lesz - ismertette dr. Markovics Tibor. Az új, komplex központ 734,5 millió forintból készül el, várhatóan egy év múlva adják át.

- A Szentháromság úgy alkotta meg a természetet, hogy jobban nem is lehetett volna. Olyan orgona, amelyen az örökkévaló játszik - kezdte Goethe-idézettel ünnepi beszédét az alapkőletételen V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért is felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője. Az idézett gondolatot folytatta:

- A zene mindenkié, ahogy a hangszer is, de hozzáértő kezekre van szükség - fogalmazott. Az őrségi tájról, az őrségi természeti kincsekről azt mondta: igazolja Goethe szavait, a harmóniát, az egyensúlyt jelenti. És ha jól vigyázunk az itteni értékekre, akkor évszázadok, évezredek öröksége lehet. Ehhez az kell, hogy „jól szeressük” a természetet. A politikus hangsúlyozta, hogy ehhez az eddigieknél jelentősebb anyagi háttér járul hozzá európai uniós forrásokból. A környezetügyre 2800 milliárd forint, ebből a szűkebb értelemben vett természetvédelemre 60 milliárd forint jut. Ezen belül pedig két uniós programban összesen 8 milliárd forint jut a természeti értékek bemutatására - mint az ilyen látogatóközpontok.

Az őriszentpéterivel együtt 11 Natura 2000 bemutatóhely lesz Magyarországon. Kettős a bemutatóhelyek szerepe. Egyrészt a helyieknek szól: azonosuljanak az értékeikkel, ismerjék meg a környezetüket. Másrészt a turistáknak is bemutathatók a természet helyi kincsei a látogatóközpontok által. V. Németh Zsolt a Natura 2000-es területekről úgy fogalmazott: azok nem „szentélyek”, hanem például gazdálkodásban is használt területek, ezért is fontos az őrzésük és a bemutatásuk. Az információs hálózat és a látogatóközpont kiépítése mellett fogadóközpont is épül egy meglévő épület felújításával.

- Az Őri Fogadó az önkormányzat tulajdonában volt, aztán eladtuk a nemzeti park igazgatóságának - emlékeztetett Őriszentpéter polgármestere, Őr Zoltán. Hangsúlyozta, hogy ilyen nagyszabású építkezésben többszörösen is érintett a város, és kiemelte a saját tervezett beruházásaikat.

- Nem messze innen állandó vadászati kiállítást tervezünk, és szintén nem messze egy fedett vásárcsarnokot - sorolta.

A Natura 2000 területeket nem csak bemutatják Őriszentpéteren, hanem igyekeznek népszerűsíteni is azokat. Például természetismereti vetélkedőt, rajz- és fotópályázatot hirdetnek majd. A hálózatról a térség rendezvényein is beszámolnak, és egy központi Natura 2000 nagy rendezvényre is készülnek az Őrségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!