Hírek

2017.02.04. 16:10

Rönkhúzás, bolond esketés a hagyományuk jegyében

Őrimagyarósd - Él a hagyomány: farsangi rönkhúzást tartottak Őrimagyarósdon. Ez az a falu, ahol már a nyolcvanas évek óta minden évben megtartják a téli esketési ceremóniát, és a fiatalok azt mondják, nem azért, mert muszáj, hanem azért, mert szeretik.

Bakos Ágnes

Tisztelt pokoli gyülekezet! Akinek ezen a ceremónia ellen bármiféle kifogása vagyon, az a hihetetlen egyház lehetetlen őeminációja előtt kijelentse, Dundi püspök úrnál jelentse be!

Ezt a kacifántos monológot is hallhatták a különös esketésre összegyűltek a ceremóniamestertől. Nem volt senkinek ellenvetése, így megindulhatott a nászmenet szombaton kora délután. Ahogy kell: rönkön húzták Háromkerekű Melániát, vagyis Péter Esztert, a menyasszonyt, és Szexi Bélát, vagyis Jánoki Andrást, mint az idei vőlegényt. Mindkét fiatal helybéli és lehet, hogy jövőre ismét ifjú pár lesznek - tudtuk meg Devecz Mihálytól. Éppen vőfélyként vett részt a programon és büszkén mesélte, hogy jövőre még nagyobb, mozgalmasabb lesz az őrimagyarósdi rönkhúzás. Azt tervezik, hogy az elmúlt évek farsangi bolondesküvőinek párjait ismét beöltöztetik, az idősebbeké pedig a násznép szerepe lesz majd a jövő télen. A nagy tervekkel együtt az idei érdeklődésre sem lehetett panasz: - Ez egy ilyen összetartó ünnep. Ilyenkor az idősek is eljönnek, de leg-alább kinéznek ilyenkor az ablakon. Ez nagyon összehozza a falut, lehet látni most is. Vagyunk kétszázan és most itt vagyunk százan - mutatott körbe Devecz Mihály.

 

 

Tényleg sok volt a vidám nézelődő, és szívesen beengedték a kapukon az éppen menyasszonyt vagy vőlegényt rabló fiatalokat.

Aztán, amint meglett az elrabolt ifjú, visszaültették a rönkre, a nézősereg hallhatott egy újabb történetet az elmúlt év őrimagyarósdi eseményeiből. El kellett dönteniük, hogy jól idézte-e fel a ceremóniamester, aztán válaszoltak, hogy úgy volt! , vagy hogy nem igaz! (Volt, hogy mindenki máshogy emlékezett, de természetesen nem lett vita a különbségből.) Folyamatos volt a nótázás a menetben, és a dalokat mindenki ismerte. Azt kérdi a kapitány, ki babája ez a lány, ki babája ez a csinos barna lány? Harmonikaszó kísérte a nótákat, miközben egy régi, kopott babakocsiban tolta egy fiatalember a menet alkohol- utánpótlását. Sört és röviditalokat találtak a kocsiban az ünneplők. Ahogy az egyik ünneplő megfogalmazta: elsősegély-szállítmányként szolgált a készlet. A jelmezes alkalom öncélú is lehetett volna, de idén sem az volt. A bál és a menyasszonytánc bevételét a fiatalokra fordítják. Devecz Mihály elmondta, hogy jelenleg már nem működik hivatalos ifjúsági egyesület a községben, de saját programjaikra, közösségi rendezvényekre költik az összegyűlt összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!