Hírek

2017.02.28. 14:12

Milliókat sikkasztott, mégsem kell börtönbe mennie a vasi polgárőrök egykori elnökének

Kedden hirdetett ítéletet a Szombathelyi Járásbíróság a Vas Megyei Polgárőr Szövetség korábbi elnökének perében. Krug Gusztáv egy év fogházbüntetést kapott, két évre felfüggesztve.

Budai Dávid

Beismerte bűnösségét Krug Gusztáv, a Vas Megyei Polgárőr Szövetség korábbi elnöke, akinek ügyében kedden délelőtt hozott ítéletet a Szombathelyi Járásbíróság. A vád szerint Krug Gusztáv – elnöki hatáskörével visszaélve – a 2015 januárjától 2015 októberéig terjedő időszakban havonta nagyobb, egyes alkalmakkor 500 ezer forintot meghaladó összegeket vett fel összesen 6 millió forint értékben, ezen kívül több mint 4 millió forintnyi összeget használt fel saját célra a szövetség üzemanyagkártyájáról, így összesen 10 millió 398 ezer forint kárt okozott a szövetségnek.

Krug Gusztáv a tárgyaláson beismerte bűnösségét, de azzal védekezett, hogy miután a gazdasági igazgató elhunyt, 2014 októberétől az ő nyakába szakadtak az egyesület pénzügyei, amelyekhez azonban nem értett, és olyan befektetésbe tette a szövetség pénztárából kivett 6 millió forintot, amiből később egyetlen fillért sem látott viszont. A vádlott arra kérte dr. Sipos Andrea tanácsát, hogy vegye figyelembe az elmúlt 25 évben a polgárőrségben végzett munkáját és az évek során kapott elismeréseit, kitüntetéseit. Az egykori elnök megtörten kért elnézést mindenkitől, akit megbántott, és egyben arra kérte a bírót, hogy fejezze be az eljárást, hirdessen ítéletet.

Az ügyész vádbeszédében kifejtette, hogy a beismerésen kívül számos tanúvallomás is bizonyítja Krug Gusztáv bűnösségét. Indítványozta, hogy a bíróság egyrendbeli, jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében mondja ki a vádlott bűnösségét. Enyhítő körülményként értékelje a vádlott beismerő vallomását, szemmel látható őszinte megbánását, életkorát, büntetlen előéletét, valamint azt, hogy 25 évig megbecsült elnöke volt a szövetségnek. Az ügyész szerint azonban súlyosbító körülmény, hogy elnöki pozícióját felhasználva követte el a bűncselekményt, és hogy folytatólagosan tette azt. Az ügyész végül végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott. Az ügyvéd elfogadta az ügyész indítványát, azzal a kiegészítéssel, hogy álláspontjuk szerint az okozott kár 1,6 millió forinttal kevesebb és alacsonyabb, fogház fokozatot javasoltak a büntetés végrehajtására. Krug Gusztáv az utolsó szó jogán ismételten elnézést kért mindenkitől, aki csalódott benne.

Rövid szünet után dr. Sipos Andrea ítéletet hirdetett, mely szerint Krug Gusztáv bűnös egyrendbeli, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettében, amiért őt egy év fogházbüntetésre és 80 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a büntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. Ezen kívül az egykori elnöknek csaknem 200 ezer forint perköltséget is meg kell fizetnie. Ami pedig a bűncselekmény által okozott anyagi kár, azaz az eltűnt milliók megtérülését illeti: a pénzt az országos polgárőr szövetség polgári peres eljárásban próbálja visszaszerezni.

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, tavaly januárban derült ki, hogy a megyei polgárőr szövetség elnöke több millió forinttal nem tud elszámolni, ezért január 5-én lemondott tisztségéről. Ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatott nyomozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!