Hírek

2017.02.08. 16:03

Végre: Újabb épület szépülhet meg a 11-es Huszár úti laktanyában

Szombathely - A 11-es Huszár úti laktanya sok szombathelyinek szívügye. Jó hírrel szolgálhatunk a roskadozó épületekért aggódóknak: az altiszti épület végre új külsőt és funkciót kaphat.

Vadas Krisztina

Térségi kulturális és közösségi civil központ kialakítása a huszárlaktanya altiszti épületében - ez annak a kulcsprojektnek a címe, amelyet az ŐrvidékHáz terjesztett egy negyven tagból álló testület elé. Ebben több civil és kulturális szervezet, gazdasági szereplők, valamint a város is képviseltette magát: összesen hét kulcs-projekt-tervezet került a döntéshozók elé. Ezek között szerepelt a 11-es Huszár úti épület rekonstrukciója, amelyet a testület egyhangúlag támogatott.

- Többen visszavonták javaslataikat is, amikor eléjük került ez a tervezet. Ez azért lehetett, mert valóban mindenkinek szívügye Szombathelyen a laktanya épületegyüttesének sorsa - mondta Farkas Csaba, az ŐrvidékHáz igazgatója. Tervezetüket a gazdasági és városstratégiai bizottság és a szombathelyi közgyűlés is elfogadta: utóbbi egyhangúlag, vita nélkül. A pályázatot a városnak kell benyújtani a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, most már ez is megtörténhet. - Óriási dolog a város életében, hogy lehetőség nyílt egy újabb épület rekonstrukciójára. Nemcsak a kihasználatlanság, hanem az 1990 óta üresen álló, műemlékvédett épületegyüttes állapota is indokolja a sürgős beavatkozást. Az előterjesztésünk szerint egy civil közösségi központ jöhetne itt létre: a civil szervezetek mellett helyet kaphatnának a nemzetiségi önkormányzatok irodái is - részletezte Farkas Csaba.

A csaknem nyolcszáz négyzetméter alapterületű épületben irodákat, titkárságot, rendezvénytermeket, tárgyalókat, közösségi tereket alakítanának ki, így valódi együttműködés jöhetne létre a város különböző, ide költöző civil szervezetei között. - A cél, hogy összehangoltan működhessenek a kulturális és közösségi  szervezetek, közös programokat valósíthassanak meg, egymást segíthessék, ösztönözhessék - fejtette ki Gál Sándor, az ŐrvidékHáz igazgatóhelyettese. Az udvar sem állna kihasználatlanul: nagy parkolót alakítanának ki az ott dolgozóknak és a vendégeknek.

Emellett a két épület közötti zöldfelületet szabadtéri rendezvényhelyszínként hasznosítanák. A projekt összköltsége 290 millió forint lenne, a legmagasabb pályázható összeg 1,5 milliárd forint. - Ha ezt az épületet is sikerülne felújítani, akkor biztos vagyok benne, hogy felkeltené a város gazdasági szereplőinek érdeklődését is, és a többi épület is „gazdára találna”. Az sem utolsó szempont, hogy a megújult utcafronti épület impozáns látványt nyújtana a Kőszeg felől érkezőknek és a környéken élőknek is - tette hozzá Gál Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!