Hírek

2017.03.31. 19:50

Hagyomány és művészet - Pénteken megkezdődött a Derkovits-hét

Szombathely - Pénteken kezdődött a Derkovits-hét a Derkovits Gyula Általános Iskolában. 19 éve ápolják a hagyományt, számos művészeti ágban bemutatkoznak a gyerekek az elkövetkező napokban.

Vadas Krisztina

Sokan voltak kíváncsiak Derkovits-hét megnyitóünnepségére: az iskola aulája megtelt diákokkal, szülőkkel, tanárokkal, vendégekkel. Dr. Puskás Tivadar polgármester, Fodor István, a szombathelyi tankerület igazgatója, Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója, Kopcsándi József és Horváth Soma képviselők mellett a Weöres Sándor színház két színésze, Szabó Tibor és Bálint Éva is kíváncsi volt a gyermekek előadására.

- Öröm, hogy vannak olyan intézmények, iskolák, amelyek maguknak teremtenek miliőt - mondta megnyitóbeszédében dr. Puskás Tivadar polgármester. - Hiszen derkovitsosnak lenni Szombathelyen fogalom. A 49 évvel ezelőtt nyílt iskola olyan szellemiséget képvisel, amelyet ápolni kell. Ennek egyik eszköze a Derkovits-hét - fűzte hozzá.

- A rendezvénynek két célja van. Részben az, hogy az iskola névadójára emlékezzünk, részben, hogy népszerűsítsük a képzőművészetet, az irodalmat. Hiszen művészetek nélkül lehet élni, de nem érdemes - hangsúlyozta. - Fontos, hogy jóra tanítsuk a gyermekeket, és ha ezt jól tesszük, akkor Szombathely, Vas megye nagyszerű hely marad a jövőben is - fogalmazott a polgármester.

Gróf Nikoletta, a Derkovits iskola egykori diákja visszatért a megnyitóra, hogy együtt énekeljen Molnár Virág tanárnővel és a kórussal Fotó: Nagy Jácint

Fodor István, a szombathelyi tankerület igazgatója is köszöntötte a tanulókat. - Felmerült, miért nem az udvaron tartjuk a rendezvényt. Azért, mert azt a fényt, amelyre vágyunk, most a gyerekektől kapjuk meg. Kevés alkalom adódik versek olvasására, és ebben a térben a szavak közelebb jutnak a szívünkhöz - mondta, majd ígéretet tett arra, hogy jövőre segítenek abban, hogy a huszadik Derkovits-hét igazi nagy durranás legyen. A rendezvény céljai közt szerepel az összetartozás, az iskolához való kötődés erősítése.

Hogy ez sikerült az elmúlt években, azt az bizonyítja, hogy Gróf Nikoletta, az iskola egykori diákja most visszatért, hogy A szabadság vándorai című dalt együtt adja elő Molnár Virág tanárnővel. Nem véletlenül választották ezt a dalt, a most kilencedik alkalommal megrendezett Verssoroló témájának a dal címét jelölték meg. A Verssoroló során 25 különböző műre lehetett szavazni az iskola honlapján, így dőlt el, melyik tíz verset adják elő a gálaműsoron, amely a megnyitó után kezdődött.

Az előző évek gyakorlatához hűen Szabó Tibor is közreműködött. Ezt követően pedig a Gyermekszemmel 2017 rajzpályázatra érkezett munkákból nyílt kiállítás. Az általános iskolások bármilyen technikával dolgozhattak, a téma A kiskakas gyémánt félkrajcárja című mese volt.

Hétfőn nyelvi nappal folytatódik az eseménysorozat, kedden sportnapot tartanak az iskolában. Szerdán Derkovits-vetélkedőn vehetnek részt a diákok, csütörtökön pedig helyismereti napon ismerkedhetnek meg Szombathely látványosságaival, nevezetességeivel. Pénteken a Kismenedzser témanappal zárul a rendezvény. A program során a versenyzők megtapasztalhatják, miként érvényesíthetik saját érdekeiket úgy, hogy az nem menjen mások rovására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!