Hírek

2017.03.17. 15:25

A szolgálati fegyverét használta maga ellen?

Celldömölk - Öngyilkos lett egy helyi bankfiók biztonsági őre hétfőn éjjel. Úgy tudjuk, hogy tettét, szolgálati fegyverével követte el.

Budai Dávid

Hétfőn, nem sokkal éjfél előtt egy helyi bankfiók biztonsági őre lőfegyverrel végzett magával Sági úti albérletében. Úgy tudjuk hátrahagyott búcsúlevelében a középkorú férfi családi okokra hivatkozott, információink szerint feleségével 35 év házasság után váltak el. Végzetes tette előtt még felhívta volt feleségét, elmondta neki, hogy mit tervez, aki azonnal értesítette is a hatóságokat, ám a helyszínre érkező mentők és rendőrök elkéstek, már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Az érintett bank dolgozói megdöbbentek kollégájuk tragikus halálán és még most sem akarják elhinni, hogy mi történt. Mivel egy kis bankfiókról van szó, az elhunytat szinte családtagként kezelték.

Úgy tudjuk, a hétfőn tragikus körülmények között elhunyt vagyonőr ebben a bankfiókban dolgozott
Fotó: Gyuricza Imre

Az ügyben természetesen megkerestük a mentőket, a rendőrséget, a bankot, és a bank védelmével megbízott biztonsági céget is, mivel tudni szerettük volna, hogy folyik-e nyomozás az ügyben?

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy terhel-e valakit felelősség az ügyben, miután információink szerint az áldozat végzetes tettét szolgálati fegyverével követte el. Köcse Tamás, az Országos Mentőszolgálat Vas Megyei Mentőszervezetének vezető mentőtisztje megerősítette értesülésünket az öngyilkosság tényéről, azonban a mentők bővebb információval nem tudtak szolgálni, mint ahogyan a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Leibinger Eszter is csak annyit közölt szerkesztőségünkkel, hogy a Celldömölki Rendőrkapitányság közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. Az érintett bank és a pénzintézet őrzésével megbízott vagyonvédelmi cég eddig nem reagált megkeresésünkre, így továbbra sem tudjuk biztosan, hogy az elkeseredett férfi szolgálati, vagy saját fegyverével követte-e el az öngyilkosságot.

Ez utóbbi azért lényeges kérdés, mivel úgy tudjuk, még a rendőröknek is le kell adniuk szolgálati fegyverüket, azt csak egészen különleges esetekben vihetik haza. Mint ismert, a tavaly februárban magával, illetve gyermekével végző fővárosi rendőrnő esetében is az volt az egyik kulcskérdés, hogy hogyan került hozzá a szolgálati fegyver, miután azt csak külön engedéllyel tarthatják maguknál a rendőrök, ha nincsenek szolgálatban.

Az 1998-ban megalkotott fegyveres biztonsági őrség működési és szolgálati szabályzata úgy rendelkezik, hogy az őr szolgálati lőfegyverét szolgálaton kívül nem viselheti, azt lakására nem viheti. Önvédelmi fegyvert pedig csak azután kaphat bárki, ha bebizonyítja, hogy valóban fenyegetett helyzetben él.

Egy neve elhallgatását kérő vagyonvédelmi szakember elmondta, a bankokban fegyveres biztonsági őrök látnak el szolgálatot, akiknek az orvosi alkalmasság és a vagyonőri igazolvány megléte mellett fegyverjártassági vizsgával is rendelkezniük kell. Szolgálatba lépésükkor a szolgálatvezetőnél veszik fel a fegyvert, majd a szolgálat végén neki is adják le. Ahol csak egyetlen őr van, ott elképzelhető, hogy magának kell elzárnia a fegyvert egy szekrényben, persze minden szigorúan dokumentálva van.

Nagyon ritka esetekben elképzelhető az is, hogy a fegyvert nem a bankban, hanem egy telephelyen veszi magához a vagyonőr, egy azonban biztos, szolgálati fegyverét nem viheti haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!