Hírek

2017.03.20. 19:10

Szemétsziget: A Gyöngyös-patakban éktelenkedett a hulladék

Szombathely - Egy házaspár tett bejelentést: a kiskertjük mögötti patakban sok szemetet találtak. A hatóság gyorsan intézkedett.

Tóth Kata

- Pár hónapja boldog kerttulajdonosok vagyunk. Imádunk a Körtésben lévő kiskertünkben lenni, melynek a hátsó kerítésén kívül a Gyöngyös csörgedezik. Két hete, amikor kimentünk a patakpartra, szörnyű látvány fogadott minket. Pont a kertünk mögött egy hatalmas szemétsziget keletkezett, miután elolvadt a hó és a jég - osztotta meg a kiskertjük mögött tapasztaltakat vasárnap este a közösségi oldalon egy szombathelyi házaspár. Csernela Mariann Mónika és a férje, Halwax Árpád el sem tudták képzelni, hogy a patakon úsztak-e lefelé az üres üvegek, műanyag dobozok, egyéb háztartási hulladékok, vagy valaki kifejezetten odaborította őket. A Facebookon kértek segítséget, kihez fordulhatnak, hogy ne állja a víz útját a szemét. Hétfőn reggel aztán bejelentést tettek a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szombathelyi szakaszmérnökségén.

A hobbikertjükben dolgozgató férjet kerestük fel tegnap délelőtt. Halwax Árpád készségesen megmutatta a hulladékhegyet - hungarocell, műanyag palackok, cserépalátétek, motorolajos flakon, szivacsdarabok - télen a jég takarhatta őket, ezért csak mostanában vették észre a kupacot. Ráadásul ők nem régóta, mindössze egy-két hónapja bérlik a kertet. Reggel, amikor telefonáltak a vízügyi igazgatóságra, gyors intézkedést ígértek nekik.

Halwax Árpád a patakpartról nézi a kidobott műanyag palackokat, cserépalátétet és üres üvegeket Fotó: Szendi Péter

A hivatalt mi is megkerestük az esettel kapcsolatban. A következő tájékoztatást kaptuk tőlük: a kiskerttulajdonos bejelentésére az igazgatóság kerületi felügyelője kiment a helyszínre. PET-palackokból és növényi hulladékból három-négy zsáknyi mennyiséget talált a Gyöngyös-patak medrében, egy behajló fa ágain fennakadva. Felmérése alapján a szakaszmérnökség vezetője elrendelte - gátőr irányításával - a lefolyást akadályozó hulladék eltávolítását a mai napra. Csernela Mariann Mónikát telefonon hívtuk tegnap este: jó hírekkel szolgált. A hatóság már tegnap kora délután megkezdte a partszakasz tisztítását. Sőt, megígérték: alkalmasint visszamennek, hogy azt a parton lévő fát is kivágják, aminek az ágai behajlanak a patakba.

Információink szerint a területileg illetékes vízügyi igazgatóság köteles a területén lévő vízfolyásokat gondozni. Ügyelniük kell arra, hogy a lefolyási viszonyok ne változzanak meg. Ha egy patak, folyó árterében vagy medrében találnak bármit, amit a víz odavitt, akkor ők kell, hogy intézkedjenek - kötelességük tisztán tartani a területet. Ha hordalék van a vízben, az ugyanis akár dugót is képezhet, és emiatt árvíz alakulhat ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!