Hírek

2017.03.04. 15:55

Sűrű volt a hét: Újabb Oscar-díj, civil tüntetés a színházért és a magyarok leletértelmezési szokásai

Körkép - Sűrű hétnek értünk a végére. A szombathelyi közgyűlés végül eredménytelennek nyilvánította, újra kiírja a Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatát. A Városháza előtt közben sokan Jordán Tamásért demonstráltak. Akkor már tudtuk, hogy elnyerte az Oscar-díjat Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje. Mindehhez nem árt, ha kiigazodunk egy-egy orvosi jelentésen.

Vas Népe

Nagyon sokan eljöttek a Weöres Sándor Színház alapító-igazgatóját, Jordán Tamást támogató szimpátia-tüntetésre csütörtökön délután a városháza elé.

"ÚGY JÓ, AHOGY VAN"

Miközben benn a szombathelyi közgyűlés a WSSZ ügyvezetői igazgatói pályázatának megtárgyalásához közeledik, kinn nagy tömeg jön össze, hogy támogatásáról biztosítsa a Weöres Sándor Színház alapító-igazgatóját. "A WSSZ úgy jó, ahogy van" - emelkedik a házilag készített transzparens a magasba, egy színházba járó házaspár hozta. A tüntetés a V mint Vas Egyesület kezdeményezésére, az Éljen Szombathely! Egyesület támogatásával szerveződött annak érdekében, hogy - amint Varga Tamás, a V mint Vas elnöke, az esemény nyitószónoka fogalmaz - "folytassa Jordán Tamás". Szavait vastaps fogadja. "Jordán Tamás a helyén van", következik Fűzfa Balázs irodalomtörténész. Benke Éva, a BDTF Radnóti-díjas tanára arra kéri "a város polgárai által megválasztott képviselőket", hogy - elkerülve a pályázat újrakiírásának "fölösleges procedúráját" -, éljenek döntési jogukkal, fogadják el az egyetlen érvényes pályázatot: Jordán Tamásét.

Civil tüntetés Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház alapító-igazgatója támogatására a városháza előtt, beszédekkel, házilag készült transzparensekkel. A közgyűlés úgy döntött, hogy új pályázat lesz

MINDENKI

SZOMBATHELYI

A hét abszolút jó híre volt, hogy Deák Kristóf Mindenki című kisfilmjéért átvehette a nevezetes szobrocskát a 89. Oscar-gálán Hollywoodban. Az előjelek biztatóak voltak, mondhatni bejött a papírforma. Nemes Jeles László nagyjátékfilmje, a Saul fia tavalyi világraszóló sikere után ismét Oscar-díjnak örülhetünk: Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje az idei kategóriagyőztes. Ráadásul az édesanyja szombathelyi: Ács Enikő énekesnő a KDG-ben érettségizett.

Hollywood, Oscar-gála, díjátadó. Salma Hayek, Deák Kristóf rendező-forgatókönyvíró, Udvardy Anna producer és Szamosi Zsófia - a Mindenki kórusvezetője, akit valamire nagyon megtanítanak a gyerekek

MI A BAJOM?

Az Oscar-díjas filmhez mindenki hozzá tud szólni, de mi van, ha orvosi leletet kell böngésznünk? Nehezen értjük a leleteken, zárójelentéseken kapott latin nyelvű orvosi információkat. Háziorvoshoz, szakorvoshoz, patikushoz fordulunk szinte mindannyian, amikor egészséggel, betegséggel, kezelési lehetőségekkel, vagy gyógyszerekkel kapcsolatban várunk biztos tudást. De vajon értjük-e, amit hallunk és olvasunk a leleteken, beutalókon és zárójelentéseken? Vagy nehézséget okoz értelmezni a javarészt latin nyelvű orvosi információkat?

Tóth Imréné Wágner Arankának dr. Jakabovits Adrien háziorvos segít értelmezni egy leletet. Mindent átbeszélnek, hogy ne maradjon kérdés. Vagyis forduljunk bátran kezelőorvosunkhoz felvilágosításért

A magyarok csaknem kétharmada tájékozódik az egészségügyi problémáival, illetve a lehetséges vizsgálatokkal kapcsolatban azelőtt, hogy felkeresi a háziorvosát - ez derül ki egy piackutató cég egészségügyi információszerzésről készített friss felméréséből. És ha megvan a diagnózis, még mindig vannak, akik további információhoz akarnak jutni, esetleg kétségbe vonják, amit kezelőorvosuk megállapít.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!