Hírek

2017.03.29. 19:15

KRESZ-teszt és akadálypálya - Középiskolások vetélkedtek Szombathelyen

Szombathely - A fiatalok helyes közlekedésre nevelése - ez volt a célja annak a vetélkedőnek, amelyet a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága rendezett szerdán délelőtt.

Tóth Kata

Három kategóriában - kerékpár, segédmotoros kerékpár és személyautó - nevezhettek a vetélkedőre középiskolások. A megyei fordulót tartották Szombathelyen a felmenő rendszerű versenyben, az országos megmérettetésre jutás volt a tét. A megye minden középiskolájába eljuttatták a kiírást - az egyes intézményekből legfeljebb hárman nevezhettek az egyes kategóriákban. Az évente rendezett versenyre idén 42-en jelentkeztek: sok kerékpáros és segédmotor-kerékpáros, kevesebb "autós", összesen kilenc. Bringával kezdenek "közlekedni" a fiatalok, és sokan középiskolás korukban megszerzik a segédmotor-vezetői jogosítványt, ezért voltak többen ebben a két kategóriában.

Általános iskolás kora óta a kerékpár megszállottja Németh Bence - Be is jutott a kaposvári döntőbe Fotó: Nagy Jácint

KRESZ-teszttel és egészségügyi feladatlap kitöltésével kezdődött a reggel a diákoknak, zömében fiúknak a megyei rendőrkapitányság Söptei úti telephelyén. Miután az elméletet kijavították és összesítették, a legjobban teljesítő hat-hat tanuló állhatott rajthoz a különböző járműkategóriákban, tudtuk meg a helyszínen. Szigorúak voltak a "bírák" és a pontozás: akinek kevésbé ment a KRESZ és az egészségügyi teszten is sok hibát vétett, az nem juthatott a gyakorlati megmérettetésre. A 16 éves Németh Bence gyakorlott versenyzőként mutatkozott be: általános iskolás kora óta a kerékpár megszállottja, ő egyedül nem hibázott a KRESZ-teszten. Elárulta, van már segédmotoros jogosítványa is, igaz, mostanában nem motorozik. A segédmotorosok közül az egyetlen lánynak, a 17 éves, savariás Stecz Karolinának - mint kiderült - három éve van már jogosítványa. Otthon pedig egy piros Vespája, amire heti kétszer-háromszor is felül. A nehéz pályát jól teljesítette.

A Söptei úti rendőrségi területen alakítottak ki ügyességi pályát Fotó: Nagy Jácint

Az országos kezdeményezésű program elméleti részének eredményhirdetése után mindig beszélgetnek a gyerekekkel, most is így történt - felhívják a figyelmüket arra, hogy felelősnek és tudatosnak kell lenniük, a vagánykodást hátrahagyva figyelniük kell a közlekedés többi résztvevőjére, és mindig fel kell frissíteniük az elméleti tudásukat is. A gyakorlati versenyszámok párhuzamosan zajlottak a pályákon. Az összesítés és az eredmény-hirdetés után kiderült: kerékpár kategóriában Németh Bence, a Nagy Lajos Gimnázium tanulója; a segédmotor-kerékpárosoknál Győrvári Bálint, az SZOSZSZC Tinódi Sebestyén gimnáziuma, a személygépkocsi kategóriában pedig Nyul Adonisz, az SZMSZC Savaria szakgimnázium diákja jutott a kaposvári országos döntőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!