Hírek

2017.03.05. 19:30

Mindent a fazekasságról - diákok ismerkedhettek az őrségi technikákkal

Magyarszombatfa - Nádudvari fazekastanoncok jártak Magyarszombatfán, ismerkedtek az őrségi fazekas sajátosságokkal. És lehet, hogy saját őrségi kurzusok alapjait láthattuk.

Bakos Ágnes

- Szerencsés helyzetben voltam, mert most vagyok végzős, de már tavaly is eljöhettem. Nekem elég nehézkes a bejárásom az iskolába és otthon még nincs korongom. Ezért kaptam - árulta el Elekné Tóth Beatrix. A házigazdától, Albert Attila fazekastól kapta az elektromos korongot, az elhivatottságát ismerte el az ajándékkal. Nem is hagyta pihenni az ötnapos, intenzív tábor ideje alatt az eszközt, azon dolgozott, hogy minél egyenletesebb legyen a falvastagság.

A cél az egyenletes, megfelelő falvastagság, mutatta Albert Attila Fotó: Szendi Péter

A nyújtástechnika javítása volt a cél - mondta Albert Attila. - Egy részük végzett szakember, a többiek vizsga előtt álló fazekastanulók. Intenzív korongozástechnikai tréningen vettek részt, hiszen az őrségi formanyújtási technika az egyik legjobb az országban - összegezte a gyakorlati munkát. Hét tanuló volt Nádudvarról, az idei Nemzeti Tehetség Program pályázat résztvevői. Ez volt a harmadik ilyen kurzus a Hagyományok Háza szervezésében. - Nagyon sokat számít, hogy más típusú műhelyt, más mintakincset látnak, más típusú korongozást próbálnak ki - sorolta a tábor jelentőségét Pölös Andrea néprajzkutató muzeológus, a Hagyományok Háza munkatársa. Ő tartotta a szakmai előadásokat dr. Nagy Zoltán muzeológussal. Bemutatták a diákoknak az őrségi fazekasság történeti múltját.

Elekné Tóth Beatrix másodszor vett részt a magyarszombatfai fazekastáborban, a saját korongján dolgozhatott, Albert Attilától kapta ajándékba elhivatottságáért Fotó: Szendi Péter

- Hogy jobban érzékeljék a formakincset, hiszen ennek a fazekasságnak a fő erénye a középkori formakincs megőrzése, a mértéktartó díszítés - sorolta az elméleti képzésről dr. Nagy Zoltán. A gyakorlatban pedig kipróbálhatták a balos korongot is a diákok, fontos tapasztalatokat szerezhettek. Közben Albert Attilának is van haszna a programból: tanítási gyakorlatot szerez, hiszen nem új gondolata, hogy helyi oktatási központ lehessen az Őrség-ben. S hogy vannak vagy lesznek-e helyi tehetségek? Albert Attila szerint meg kell adni a lehetőséget.

Füleki Kinga Emese Erdélyből, Válaszútról érkezett a magyarszombatfai táborba, ő is dolgozott balos koronggal és hallgatott előadásokat az őrségi fazekasságról Fotó: Szendi Péter

- Biztosan élni fognak vele a helyiek, hiszen itt mindenkinek az identitásában, a gyökereiben ott van ez a szakma.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!