Hírek

2017.03.27. 16:25

Népfőiskolai centrum lehet Vasváron

Petőmihályfa - Népfőiskola helyszíne lehet Vasvár, ezt alapozza meg egy értékkutatás. A másik összeírás a tájegységi értéktárat szolgálja. Mindkét program elkezdődött.

Pogács Mónika

Az alakuló ülést Petőmihályfán tartották, olyan helyen, ahol még nem alapítottak települési értéktárat. A falu vállalta a program gesztorságát. A Vasi-hegyháton az örökségvédelmi munka egyébként nem előzmények nélküli. Egy értékgyűjtés például diákok részvételével már december óta tart. Az általános és középiskolás fiatalok rokonaik, ismerőseik körében kérdőív segítségével összegzik a vidék egykori szokásait, hagyományait.

- A tájegységi értéktár a korábbi eredményeket összegzi most, és teszi láthatóvá ezeket egy rövidesen induló honlapon. A jelen és közeljövő gyűjtőprogramjainak adatait, dokumentumait is itt tesszük elérhetővé - mondta Gyöngyösi Zsuzsa, a vasvári könyvtár vezetője, a program koordinátora. Azért nem elég a Hegyháton a sok települési értéktár, mert számos örökségvédelmi érték túlnő a falvak vagy Vasvár határain, ugyanakkor a megyei értéktárlistára mégsem férnek fel. Ezek megismertetésére lehet alkalmas a térségi kezdeményezés. - A hegyháti települések kivétel nélkül támogatták a térségi értéktár alapításának gondolatát - hangsúlyozta a könyvtárvezető.

Horváthné Kántor Klára, Nagytilaj; Rodler Csaba, Püspökmolnári; Borsits Zoltán, Rábahídvég, Tompa Péter, Sárfimizdó és Orbán László, Telekes polgármestere a Petőmihályfán tartott fórumon Fotó: Pogács Mónika

A honlap mellett prospektus készül, egyfajta mappa. Ezt lapok szerint folyamatosan bővítik majd a Vasi-hegyhát tájegységi értéktárbizottsága által jóváhagyott elemekkel. Az értékgyűjtő összefogás létrejöttével szinte párhuzamosan a Lakiteleki Népfőiskola is felmérést indít a Hegyháton májustól.

Csaknem negyven egyetemista kutat majd a 23 településen. A tapasztaltakból, adatokból könyv születik, várhatóan év végére. - Két évig a határon túli magyarlakta vidékek értékfeltárását végeztük. Idén itthon is elkezdtük ezt a munkát. A Kiskunság és Kisvárda mellett a Vasi-hegyhát a harmadik tájegység, ahol a kollégiumunk adatgyűjtést végez - mondta dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora.

Az értékek feltárása az egyik eredménye lesz a programnak. Egy másik kimenete a programnak, hogy a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány népfőiskolai hálózat egyik helyszíne lehet a jövőben Vasvár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!