Hírek

2017.03.24. 19:05

101 éve szidjuk az óraátállítást - a világháborúnak köszönhetjük az időugrást

Olvasónk egy 1916-ból származó okmányt, az új nyári időmérés történelmi emléklapjai egyikét hozta be szerkesztőségünkbe.

Tóth Kata

Kinek jó hír, mert tovább lesz világos, ki a pokolba kívánja, mert egy órával kevesebbet alhat: mindenesetre március 26-án, vasárnap hajnali 2 óráról 3-ra kell előretekerni az órák mutatóit. Évente kétszer kényszerül arra a szervezetünk, hogy megszokja az új ritmust, amit vagy az őszi, vagy a tavaszi óraátállítás okoz. Bevezetésével a cél az volt, hogy meghosszabbítsák a természetes fény mellett eltöltött, hasznos órák számát. Egy ideje viszont egyre több szervezet érvel amellett, hogy energiamegtakarítási szempontból nem éri meg a mutatókat évente kétszer tekergetni.

A mesterséges világítás helyettesítésére, egyben az üzemanyag háborús célokra való megtakarítására elsőként Németország alkalmazta a nyári időszámítást, amit 1916. április 30-án 23 órakor vezettek be. Ugyanekkorra a magyar királyi kormány is elrendelte, hogy a Szent Korona országainak területén az óramutatót 11-ről 12 órára tolják előre. Ezzel az egyszerű mechanikai művelettel új időmérés kezdődött. A történelmi értékű eseményt örökítette meg az Auguszta Gyorssegély Alap azzal, hogy emléklapot adott ki, melynek jövedelmét a világháborúban megrokkant hősök otthona, a Nemzet Háza javára fordították.

Szombathelyi olvasónk, vitéz Fonyódi László, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke egy eredeti, 1916-ból származó okmányt, az új nyári időmérés történelmi emléklapjainak egyikét hozta be szerkesztőségünkbe. Magángyűjteményének darabja egy régi katonacsaládtól származik, az szerepel rajta, hogy birtokosa a megtakarított egy óra értékéből öt koronát adományozott a háborúban megrokkant hősök otthona javára. Az okmány tulajdonképpeni lényege: alkalmat nyújtott arra, hogy az emberek adakozhassanak a háború rokkantjainak az új időreformmal megtakarított óra értékéből. Tudós matematikusok ugyanis kiszámították: az egyórányi előreugrással a nyári időszakban világítási anyagban és költségben Magyarország 60 millió koronát takarít meg.

Régi idők tanúja a 101 éves emléklap. Egy biztos: a tavaszi óraátállítás 2017-ben is csalhatatlan jele annak, hogy itt a tavasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!