Hírek

2017.03.01. 15:18

Bezárta magyarországi üzemeit a Prevent - Körmenden száz ember munkahelye szűnt meg

Körmend - Bezárta magyarországi gyárait a nemzetközi Prevent csoport. Az intézkedés a körmendi üzemet is érinti, itt csaknem száz ember munkája szűnt meg.

Turbók Attila

Egészen szerdáig nagy volt a titkolózás a Prevent vasi és zalai üzembezárásai körül. A több mint háromszáz dolgozó számára nem váratlan a két megyén is átívelő intézkedés, hogy a Lenti székhellyel működő nemzetközi csoport február utolsó napjával bezárta magyarországi üzemeit. Az intézkedés Vas megyében a körmendi telephelyet érinti, itt információink szerint csaknem száz ember munkahelye szűnt meg. A cég zalai központjában, Lentiben szintén száz ember, javarészt nők kerültek az utcára az autóipari beszállító kivonulása miatt. Lentin és Körmenden kívül még Nagykanizsán „fáj” az üzembezárás.

A Vasban és Zalában bezárt, osztrák tulajdonú üzemek autóülés-huzatokat gyártottak.



A csoportos leépítésekkel járó üzembezárások nyomán az illetékesek elérhetetlenek, a dolgozók - érthető módon - nem nyilatkoznak. Egyikük név nélkül elmondta, éppen szerdára ígérték a végkielégítések kifizetését, ám a pénzük egyelőre elakadt valahol. Úgy tudjuk, a körmendi illetékes éppen Romániában tartózkodik.

A körmendi telephelyen 80-100 munkavállalót alkalmaztak, akik közül információink szerint csak 30-40-en voltak helybéliek, a többieket utaztatták. Egyik körmendi dolgozó szerint az elmúlt években „nagy volt a mozgolódás az üzemben”, számos alkalommal hullámzott a létszám. Informátorunk viszont több mint tízéves múltra tekinthet vissza a vasi telephelyen. Jövőjét firtatva elmondta: több állásinterjún is volt, egyelőre sikertelenül. - Már egy hónapja bejelentették a leépítést és az utóbbi időben a helyi gyártás is visszaesett - mondta a cég munkatársa. Azt is lehet tudni azonban, hogy a termelés folytatódik, de a teljes folyamatot Boszniába viszi a tulajdonos. Az éppen bezáró cég németországi prémiumgyártóknak szállított be fénykorában, de úgy tudjuk, ezek legutóbb már lemondták megrendeléseiket.



Bebes István körmendi polgármester az üzembezárással kapcsolatban a következő nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkhöz: sajnálattal értesültünk a cég döntéséről, hiszen a városnak minden egyes üzem, vállalkozó egyaránt fontos. Ugyanakkor nyilván ez a Prevent vezetőségének döntése, amelyet tiszteletben kell tartanunk. A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok alapján körülbelül 30-40 körmendi munkavállalót érint az átköltöztetés - áll a polgármester tájékoztatójában.

Bebes István hozzátette: az elmúlt években Körmend foglalkoztatási mutatói az országos átlagnál is kedvezőben alakultak, némely esetben a szakképzett munkaerő iránti kereslet már nagyobb volt, mint a kínálat. - Több álláshely betöltetlen a városban, így biztos vagyok abban, hogy rövid időn belül a munkaerőpiac felszívja a Prevent elbocsátott dolgozóit - tájékoztatott Bebes István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!