Hírek

2017.03.01. 15:55

Piac, színház és a közvilágítás is téma lesz a közgyűlésen

Szombathely - Téma lesz a piac, az uszoda és a Romkert felújítása is. Döntenek a színházigazgatói pályázatról és az idei költségvetés is szerepel a napirenden.

Bakos Ágnes

Az idei bevételi főösszeg 16,6 milliárd forint, a kiadási főösszeg 30,4 milliárd forint lehet - ez szerepel a szombathelyi közgyűlésre készült költségvetési előterjesztésben. A hatodik napirendi pontban vitatják meg az önkormányzat idei gazdálkodásának fő számait. Újabb lépéséhez érkezett a Szent Márton Terv második üteme. Több döntés is napirendre kerül ezzel kapcsolatban a március 2-ai közgyűlésen.

A kiviteli tervek készülhetnek a Szent Márton utca és környezete rehabilitációjáról, valamint Romkert fejlesztéséről is. Restaurálás kezdődhet: a Császári palota mozaikját tennék rendbe. Az első napirendi pontban dönthetnek ezekről a kérdésekről csütörtökön. Készül a Fedett Uszoda további fejlesztésének támogatási szerződése.

A helyi gazdaságfejlesztési program keretében újulhat meg a vásárcsarnok, több parkoló lehet a közelben, ez is témát ad a közgyűlésen
Fotó: Szombathely.hu

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban készítik elő a dokumentumot, amely 311 millió forintról szól. A jövőbeli fürdőkomplexummal kapcsolatos döntéseket is meghoznak a mai közgyűlésen. Elkészült a vásárcsarnok megújításának vázlatterve, a napirenden ennek elfogadása szerepel, valamint a felújítás idejére dönteni kell az üzemeltetésről. A helyi gazdaságfejlesztés című pályázat keretében újulhat meg a piac területe. LED-es lehet a szombathelyi közvilágítás, ha a képviselők jóváhagyják az erre vonatkozó finanszírozási lehetőséget, illetve annak kihasználását. Saját forrás nincs a cserére és pályázat sem áll rendelkezésre, ezért egy hitelkonstrukcióban valósulna meg a lámpacsere a város nagy részén.

A lényege, hogy egy pénzintézet finanszírozza a cserét, amellyel az előzetes felmérés szerint a közvilágítás mostani költségeinek felét megtakaríthatja az önkormányzat. A megtakarításból fizeti vissza a kölcsönt a banknak. Ehhez a lámpatestek nagy részét tulajdonló energiaszolgáltatóval is meg kell még egyeznie az önkormányzatnak. Módosítják a képviselők a közterület-használati rendelet vendéglátó előkertekre vonatkozó szabályait. Erre azért van szükség, mert több vendéglátóegység is fedett teraszt alakított ki az üzlete elé, és a tetőrész akkor is ott marad, ha éppen nem használják vendéglátásra a területet.

A 18-as napirendi pont lesz a döntés a Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatáról. Egy pályázó van: Jordán Tamás színházalapító. A közgyűlés vagy kinevezi ismét, vagy új pályázatot írnak ki.

Zárt ülésen két napirend lesz: az egyik a nyugdíjba vonuló intézményvezetők közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetése, a másik pedig a Szombathely Közrendjéért-díj adományozása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!