Hírek

2017.03.23. 19:04

A skótok Petőfije előtt tisztelegtek Szombathelyen

Szombathely - Költészet, étel, dal és tánc - ezekről szólt a Robert Burns tiszteletére szervezett skót ünnep csütörtökön.

Tóth Kata

Megtelt az ELTE SEK Berzsenyi téri épületében az Európai Dokumentációs Központ terme - hallgatók, oktatók, érdeklődők várták, hogy megérkezzen a Burns Nightra, a Robert Burns tiszteletére szervezett skót ünnepre Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete, a brit lovagrend tagja.

Kéri György, az első magyar skótdudás fújta megrendítő hangú, misztikus skót dudáját - őt követve érkezett a nagykövet, aki beszédet mondott Robert Burnsre, Skócia nemzeti költőjére emlékezve. Magyar sorokkal tűzdelt, angol nyelvű előadásában az 1759-ben született, hazánkban a skótok Petőfijeként aposztrofált Burnst méltatta (mindkét költő a helyzetdal mestere, verseik természetes módon váltak népdalokká), aki olyan művészeket inspirált, mint Bob Dylan vagy John Steinbeck.

Elmondta, a romantika korszakának úttörője volt Burns, egy skót kulturális ikon, akinek írásai a liberalizmus és a szocializmus alapjait letevők számára is inspirációt jelentettek. Magyar Zoltán következett az előadók sorában: a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány képviselője a skót kultúrát és irodalmat népszerűsíti és a magyar-skót kapcsolatok ápolásán fáradozik.

Kéri György skótdudás műsora, majd hallgatói játék folytatta a sort: zenés irodalmi összeállítással készültek az anglisztika szakosok - Burns- verseket adtak elő magyarul és angolul. A szervezők az ilyenkor szokásos skót nemzeti étellel, a hurka és a disznósajt keverékére emlékeztető haggis-szel készültek volna, ami végül májas hurka képében érkezett - magyar alapanyagokból.

Nemcsak ünnepelték Robert Burnst - az evés, ivás, mulatás is része volt az estnek, ahogy a skóttánctanítás is. Végül az Auld Lang Syne-t, Burns versét/dalát énekelték el közösen a résztvevők, amelyet 1788-ban írt egy korábbi népdal dallamára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!