Hírek

2017.03.09. 17:20

A jövő záloga - A kétnyelvűség a fiatalok sikerének kulcsa

Szombathely, Szentgotthárd - Dr. Boris Jesih szentgotthárdi szlovén főkonzul a Szlovén Filmnapok megnyitóján beszélt a kétnyelvűség fontosságáról, és arról, hogy mennyi lehetőség áll azok előtt a fiatalok előtt, akik több nyelvet is anyanyelvi szinten használnak.

Vadas Krisztina

Vas megye délnyugati csücskében jelentős számú szlovén nemzetiségi él. Persze megyeszerte többfelé is találkozhatunk szlovénekkel, de nagy részük ezen a területen maradt. Dr. Boris Jesih szlovén főkonzul a kétnyelvűség fontosságáról tartott elő-adást. A programra az Apátistvánfalvi Kéttannyelvű Általános Iskola és Óvoda tanárai is eljöttek - itt a diákok tíz éve tanulhatnak párhuzamosan magyar és szlovén nyelven.

Dr. Boris Jesih szlovén főkonzul szerint fontos, hogy segítsük a nemzetiségi identitás megőrzését Fotó: Unger Tamás

Régen az emberek többsége csak saját anyanyelvét beszélte, mellette esetleg egy másik nyelven tudott megszólalni. Ma már általánosnak mondható, hogy a fiatalok többsége a magyar nyelven kívül több idegen nyelvet is beszél. Az Európai Unió tag-országaiban szinte elvárt, hogy a felnövekvő generáció beszélje valamelyik szomszédos ország nyelvét is. - Ám ez nem egyenlő a kétnyelvűséggel - emelte ki a főkonzul. - Kétnyelvűnek azokat nevezzük, akik anyanyelvi szinten, csaknem születésüktől fogva beszélnek két nyelven. Emellett a kétnyelvűség nemcsak a kommunikációra korlátozódik: ezek az emberek egyszerre ismernek két kultúrát, két életvitelt, identitást - hangsúlyozta. Ettől annyira értékesek és keresettek ezek a fiatalok. Emellett tudományosan bizonyított, hogy a kétnyelvű gyerekek sokkal jobb szellemi képességekkel bírnak és kreatívabbak társaiknál. Dr. Boris Jesih kifejtette, miért lehet a kétnyelvűség a fiatalok sikerének titka. - Az Európai Unió támogatja a kétnyelvűséget, ösztönzi a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzését. Nemrég Szlovénia még hermetikusan el volt zárva Magyarországtól, ma már csak néhány régi épület emlékeztet erre. Mégis a határ menti térség nem annyira fejlett, mivel a fiatalok inkább Ausztriába mennek dolgozni - fejtette ki a főkonzul. Ám az EU és mindkét ország támogatja az olyan törekvéseket, amelyeknek megtartó erejük van.

A szlovén-magyar nyelvet beszélő fiatalok előtt rengeteg lehetőség nyílhat meg: már Muraszombatról is érkezett megkeresés, hogy mehetnének oda dolgozni, karriert építeni az ifjak. Ám ez csak egy lehetőség a sok közül. Éppen ezért a főkonzul véleménye szerint ösztönözni kellene a felnövekvő generációt a kétnyelvűségre - akár erkölcsi, akár anyagi támogatással. - A sikerhez nem elégséges csupán az iskola: az államnak és a családoknak is erre kell biztatni a fiatalokat. A kétnyelvű oktatást támogatni kell: például a gyerekek hittanórán ne csak magyarul, hanem szlovénül is megismerhessék a Szentírást - részletezte. De a felnőttek nyelvhasználatát is elő kellene segíteni azzal, hogy szlovénül is intézhessék az ügyeiket, vagy akár a településen belüli táblákat kitehetnék több nyelven is. Így talán csalá-don belül is gyakrabban szólalnának meg például szlovénül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!