Hírek

2017.03.06. 20:06

Vas megyében nincs kanyaróveszély - Figyelni kell az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegekre

A Romániával határos megyékben meg kellett erősíteni a járványügyi felügyeletet - felütötte a fejét a kanyaró. Vasban erre nincs szükség.

Tóth Kata

Míg az országos tiszti főorvos szombaton bejelentette: kanyarójárvány van Magyarországon, addig dr. Jágerné dr. Szabó Erika, a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya Közegészségügyi és Járványügyi osztályának vezetője - megnyugtatva az aggódókat - arról számolt be, hogy Vas megyében eddig nem kaptak jelzést kanyarós betegről, és nem is számítanak a kór megjelenésére.

- A kanyaróval kapcsolatos átoltottság csaknem százszázalékos az országban és a megyében. 1969 óta kötelező a vakcina, évtizedek óta az oltási rendünk része. A Romániával határos megyékben meg kellett erősíteni a járványügyi felügyeletet, itt, Vasban erre nincs szükség - tudtuk meg az osztályvezetőtől.

Fotó: Szendi Péter

15 HÓNAPOSAN KAPJÁK AZ ELSŐT

Veszély a megbetegedésre tehát nincs a megyében. Külön intézkedést sem vezettek be. Persze nem árt az óvatosság: figyelni kell a kezdetben az influenzához hasonló tünetekkel jelentkezőket, hogy hamar felismerjék a betegséget. Ha a magas láz, a kötőhártya-gyulladás, a légúti tünetek mellé néhány nap múlva bőrkiütések is megjelennek az arcon, a fejen, majd a testen, elképzelhető, hogy kanyaróval van dolgunk. Ha valaki abba a térségbe utazna, ahol több betegről kiderült, hogy kanyarós, érdemes ellenőriznie az oltottságát. Ezt megtehetjük a háziorvosunknál, a gyermekorvosnál. Az első kanyaró elleni oltást 15 hónaposan kapják meg a gyerekek, majd 11 éves korban, hatodik osztályban újra a kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen is védő MMR-vakcinával.

KOCKÁZATNAK KITÉVE

Az 1969 után, de 1989 előtt születettek között előfordulhat, hogy valaki csak egy oltásban részesült. Ilyenkor előfordulhat, hogy az oltás ellenére fertőz a kanyaró. Az oltás amúgy elérhető, receptköteles, 10-14 napon belül ad védettséget, és megnyugtatásképpen kérhető a háziorvostól. A járványügyi osztályvezető hangsúlyozta: az elmúlt időszak kivételével mindenki kapott MMR-oltást. A megyében a gyerekeknek csak kevesebb mint egy százaléka nem: néhány családról van csak tudomásuk, ahol a szülők megtagadták az oltás beadását. Romániában a helyzet drámai: majdnem húsz halálos áldozatot szedett eddig a kanyaró, leginkább kisbabákat. Bár Magyarországon kialakult a nyájimmunitás, (ha kellő számú személyt oltanak be az adott betegség ellen, elég magas lesz az átoltottság, azok a személyek is védettséget kapnak, akik nincsenek beoltva), azok a babák, akik még nem kapták meg a kanyaró elleni oltást potenciálisan veszélyeztetettek. Jobb tehát, ha oltás nélkül senki sem utazik Romániába.

AKIK KRITIKUSAK

A kilétét felfedni nem akaróVas megyei anyuka előrebocsátotta: a gyereke születésekor vakcinapárti volt. Oltáskritikus azután lett, hogy úgy tapasztalta, a gyermeke minden oltásra egyre rosszabbul reagált. Akkor kezdett el utánanézni, mi a vakcinák hatásmechanizmusa, milyen mellékhatásaik lehetnek, és mit tartalmaznak. Szerinte sokkal több esetben okozott súlyos mellékhatást annál, mint amennyiről hallanak az emberek. Akinek a gyermeke oltáskárosodást szenvedett, az mindent megtesz, hogy a következő oltásokat elkerülje. Az immunrendszert sokféle módon lehet segíteni, például egészséges életmóddal. És a már kialakult betegségeket lehet szelíd módszerekkel kezelni. A nyájimmunitás szerinte csak feltételezés, amit soha senki nem igazolt. Hiányolja a megfelelő tájékoztatást az oltások előtt. Azt mondta, ma már tudjuk, hogy vannak olyan genetikai eltérések, amelyek esetén nem lenne szabad oltani. Egy újszülöttnél ezeket nem vizsgálják, csak oltanak, már a megszületés hetében. Hozzátette: az oltóanyaggyártás milliárddolláros üzlet. Itthon nem olvashatunk a csalásokról, a kutatási anyagok meghamisításáról és az összefonódásokról, amelyek e mögött állnak.

Az életkorhoz kötött, kötelező védőoltásokat Magyarországon törvény határozza meg. Elmaradt oltás esetén a védőnő értesítést küld a szülőknek. Háromszori eredménytelen megkeresés esetén jelent a területileg illetékes járási népegészségügyi osztálynak.  Ha az ő intézkedésük nyomán sem történik előrelépés, közigazgatási hatósági eljárás indul. Amennyiben semmilyen meggyőzés, illetve hatósági tevékenység nem vezet eredményre, bírósági szakba léphet az ügy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!