Hírek

2017.03.25. 18:10

Zsongás a kertekben, dudaszó a teremben - erről írtunk a héten

Beköszöntött a tavasz, így elérkezett a kerti munkálatok ideje is. Utánajártunk, mennyi teendőnk van, ha szép, virágzó kiskertet szeretnénk. A víz világnapja alkalmából kirándultak ovisok a szombathelyi Csónakázótóhoz - velük tartottunk. Utánajártunk annak is, hogy új vagy felújítandó ingatlant éri-e meg vásárolni. A brit nagykövettel is találkoztunk a héten.

Vas Népe

Március közepén sok munkát ad a kiskert. Már nyílnak a kora tavasz első virágai: a hóvirág, a tőzike, a krókusz. Az aranyvessző hajtásai is mutatják sárga virágfészkeiket. Az udvarokon, a kiskertekben pedig téli álmukból ébrednek a hagymás-gumós virágok. Ezekben gyönyörködünk, közben jócskán ad munkát a kiskert.

Németh Lászlóné Mária a mákot, a petrezselymet és a sárgarépát már elvetette. Otthon palántákat nevel. A fákat a kiskertben a fia metszette, sokat segít édesanyjának Fotó: Szendi Péter

Az ott áttelelt spenótnak, fejes salátának, fokhagymának gondozásra van szüksége, kapával kell lazítani talajukat. A korai, hidegre nem érzékeny növények - a borsó, a sárgarépa, a petrezselyem - magját pedig el lehet, sőt el kell vetni. A metszésről, a lemosó permetezésről nem beszélve: aki most gondol ezekre, annak gyorsan kell cselekednie. Aki még nem veteményezett, az sincs elkésve.

Szombathelyi ovisok lepték el szerdán a Csónakázótó környékét a víz világnapján. Papírból kivágott vízcsepp díszítette a Szivárvány ovi gyerkőceinek kabátját: így (is) tisztelegtek a világnap előtt. Meg úgy is, hogy sok mindent megtanultak a vízről. Sorolták, hogy nem szabad szennyezni a tavakat, folyókat, spórolni kell a csapvízzel. Mindenki készített csónakot a jeles napra: megúsztatták a diónyi vízi járműveket a Csónakázótóban. Arra is odafigyeltek, hogy környezetbarát módon, lebomló anyagokból készüljenek a hajócskák.

Engelmayer Szofi és Horváth Patrik a Szivárvány óvodából érkeztek a szombathelyi Csónakázótóhoz, a saját készítésű csónakjaikat úsztatták meg a víz világnapján Fotó: Unger Tamás

Van miről tanulni vízügyekben a kicsiknek és persze a nagyobbaknak is. Például azt, hogy Magyarország területének nyolcvan százaléka alatt található termál-, illetve gyógyvíz, ezzel világviszonylatban az ötödik helyen áll az ország, Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után.

A héten utánajártunk, vajon zsákbamacska-e a használt ház? Mi lehet a buktató az új építésűnél? Vannak bőven érvek a használt házak felújítása mellett, valamint az új építésű ház vásárlására is találtunk indokokat. Kiderült: nincs egyértelmű trend Szombathelyen, az igényekhez és a lehetőségekhez igazított, ki melyiket választja.

Ott voltunk a brit nagykövet látogatásánál is. Iain Lindsay Robert Burns, "a skótok Petőfije" születésének 258. évfordulója alkalmából szervezett skót esten vett részt. Mellette számos illusztris vendég érkezett - köszöntötték Magyar Zoltánt, a Magyar-Skót Társaság alapító elnökét és fellépett Kéri György, az első magyar skótdudás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!