Hírek

2017.04.25. 17:25

Jó ötletek a Vulkán fürdőn megrendezett ökonapon

Celldömölk - A Nyugat-Magyarországi Ökorégió és a celli önkormányzat kezdeményezte azt az ökonapot, amely sok hasznos tapasztalattal szolgált. Jöttek vendégek Zalából, de Ausztriából is.

Ölbei Lívia

Bár a Föld védelme mindenkinek fontos, a felmérések szerint ma a magyar lakosságnak csak három százaléka mondhatja el magáról, hogy nemcsak hirdeti, hanem gyakorolja is a környezettudatos életet. Ezen az arányon igyekszenek javítani a celli ökonaphoz hasonló kezdeményezések.

A Nyugat-Magyarországi Ökorégió - mint civil szervezet - és a celldömölki önkormányzat képviselői gyorsan szót értettek egymással: közösen szervezték meg a celli ökonapot, ahol sok jó ötlet elhangzott.

A celldömölki Vulkán fürdőn a Tulipánfesztivál kísérőprogramjaként megszervezett ökonap a körmendi székhelyű, egyesületként működő Nyugat-Magyarországi Ökorégió és a celli önkormányzat közös kezdeményezéseként valósult meg, és minden bizonnyal lesz folytatása. A kulcsszó egyébként is a partnerség. Mindenki nagy érdeklődéssel hallgatta például a környezettudatosságban és ezzel összefüggésben európai pályázatokon rendkívül sikeres, alig ötszáz lelkes zalai ökofalu (vagy „csodafalu"), Nagypáli polgármesterét, Köcse Tibort. Eljött a celli ökonapra Rainer Dunst, a Kaindorfi Ökorégió (Ausztria) vezetője, aki a tíz éve szintén egyesületként működő, hét települést (mintegy hatezer lakost) összefogó szervezet eredményeiről - faapríték-hasznosítás, humuszgyártás, megújuló energiák stb. - adott számot. Megszólaltak az ökonapon a Nyugat-Magyarországi Ökorégió alapítói: Galamb István és Török Tibor. Köszöntőjében Majthényi László, a vasi közgyűlés elnöke hangsúlyozta: az ökológiai gondolkodás a családban kezdődik, és abban bízhatunk, hogy a mai gyerekek, a felnövekvő generációk számára már természetes lesz a környezettudatos életmód. A házigazda szerepében Fehér László, Celldömölk polgármestere egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy a városban van hagyománya ennek a szemléletmódnak: Celldömölk az elsők között volt a megyében, ahol mintegy húsz éve meghonosították a szelektív hulladékgyűjtést, több intézmény napenergiát használ.

Rainer Dunst a Kaindorfi Ökorégió (Ausztria) tízéves tapasztalatairól adott számot. Lenn: a nagypáli példa. Minden lehetőséget megragadnak a napenergia hasznosítására. A zalai ökofalu szintén bemutatkozott az ökonapon, Celldömölk és Nagypáli polgármestere máris a kapcsolatok szorosabbra fűzéséről gondolkodik Fotó: Gyuricza Imre, nagypali.hu

Mindemellett szó esett az ökonapon az elektromos autó és a sokfunkciós smaragdfa (kínai császárfa) előnyeiről is. A smaragdfa gyorsan növekszik, óriási levelei rengeteg szén-dioxidot nyelnek el, miközben oxigént termelnek. Plusz párologtatóként működnek. És megkötik a port.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!