Hírek

2017.04.21. 18:40

Kakasnyalóka vagy egy tuningolt verda?

Megnyíltak a tanműhelyek péntek este: Vas megye hét városában 14 középiskola csatlakozott a szakmák éjszakájához. Gyakorlati bemutatókkal igyekeztek kedvet csinálni a képzéseikhez a pályaválasztás előtt álló fiataloknak és felnőtteknek is.

Bakos Ágnes

- Ez egy 1962-es GAZ 69M típusú katonai jármű. A magyar hadseregben volt rendszeresítve, meg az oroszoknál is. Már 1998 óta van a családunkban, egyszer lett felújítva - mutatta be a hétvégi autóként használt, szinte új állapotúra feljavított darabot Huiber Tibor. Hogyan került a rendkívüli autó a szakmák éjszakájára? Meghívást kapott az építője, hiszen a Savaria Szakgimnázium egykori diákja: 2008 és 2011 között az autóelektronikai műszerész és az autótechnikus szakképesítést szerezte meg az iskola falai között.

Természetesen saját munkája is van a felújított autóban, a képzést, az iskolát pedig szívesen ajánlotta az érdeklődőknek.

- Autóelektronikai műszerésznek szeretnék tanulni. Pár éve már elkezdtem érdeklődni az autók iránt, gondoltam, hogy jó lenne egy ilyen szakma - árulta el az egyik fiatal érdeklődő, Waldinger Nándor. Meglepő a határozottság egy 14 évestől: most a szombathelyi Dési Huber Általános Iskolában tanul, nyolcadikos. A szakmák éjszakáján más lehetőséget nem is nézett meg Nándor, megerősítették a választásában a látottak - ezt mondta. Nem messze az autós szakmák másik (több) oldalával is megismerkedhettek az érdeklődők. - Itt kell lakatosnak lenni, motorépítőnek lenni, futómű-geometriával is tisztában kell lenni - sorolta a celldömölki Speed Racing Team Autó Sport Egyesület csapatfőnöke, Kuthi László.

A csapatuk is meghívásra érkezett a Savaria Szakgimnáziumba péntek estére, szívesen bemutatták a saját maguk építette (egyik) autót. Meséltek arról, hogy milyen munkákat ad a versenyzés: van, hogy futam közben kell szerelni, javítani. Fiúk, fiatalemberek állták körbe és csodálták a kocsit - lányok inkább az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola cukrásztanműhelyében sorakoztak tegnap este. Édes illatok fogadták a betérő fiatalokat és szüleiket, hiszen kakasnyalóka készült a bemutatón. - A cukrászszakma iránt nagy az érdeklődés, de szükség van az ilyen bemutatkozásokra. A gyerekek, fiatalok be tudnak menni a tanműhelyekbe, és ténylegesen ki tudják próbálni a szakmát - hangsúlyozta Szalai Tamás, az iskola igazgatóhelyettese. Megmutatta a kalácskészítést is: fonhattak, gyúrhattak az érdeklődők, akikből nem volt hiány. Éppen ez az idén másodszor megrendezett szakmák éjszakája program lényege: kézzelfogható bemutatókkal csábítani a leendő diákokat. Az intézmények igyekeztek kreatív bemutatókat összeállítani, például a szentgotthárdi III. Béla Szakgimnáziumban arra kaphattak választ a fiatalok, hogy mit csinál egy robot. Lényegre törőbb elnevezést adott a péntek esti bemutatkozásnak a vépi mezőgazdasági szakképző iskola: Gazda leszek címmel mutatták be az agrárium szakmáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!