Hírek

2017.04.18. 20:15

Megújuló kollégiumok - 140 millió forintból szépül meg két intézmény Szombathelyen

Szombathely - A Hermann Ottó és az Élelmiszeripari Szakközépiskola is sikerrel pályázott, jelentős forrásokból valósulhat meg a kollégiumok energetikai korszerűsítése.

Cseszkó Tamás

Örömteli hírekről számolt be dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, aki a napokban látogatott el a Hermann Ottó Szakközépiskolába, ahol fontos bejelentést tett. Mint mondta, Magyarország kormánya nagy hangsúlyt fektet az oktatás színvonalának emelésére.

- Ezt a célt szolgálják azok a programok, amelyeknek köszönhetően folyamatosan javulhatnak intézményeink infrastrukturális lehetőségei - húzta alá a képviselő, aki arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban sokat dolgoztak azon, hogy évtizedes lemaradásokat hozzanak be.

A Hermann Ottó és az Élelmiszeripari Szakközépiskola fenntartója a Földművelésügyi Minisztérium. Az országgyűlési képviselő szerint ma már látható, hogy jó gazdaként foglalkozik a fenntartó a intézmény jövőjével. - Közös munkánk eredményeképp két szombathelyi középiskola újulhat meg pályázati forrásnak köszönhetően - mondta el Hende Csaba, aki a részleteket is ismertette.

Dr. Hende Csaba kiemelte: a fejlesztéseknek köszönhetően jóval gazdaságosabb lesz az intézmények energia felhasználása
Fotó: Cseszkó Tamás

Az Élelmiszeripari és Földmérési Szakközépiskola csaknem 75 millió, a Herman Ottó Szakközépiskola közel 65 millió forint központi támogatásban részesül. A kapott forrásból energetikai felújítások kezdődhetnek el a két iskolában, egyebek mellett külső hőszigetelés, homlokzatfelújítás és napelemes rendszer ki-építése is szerepel a tervek között.

A Herman Ottó Szakközépiskolában a kollégium épülete újul meg. Az a cél, hogy csökkenjen az intézmény fűtésszámlája. A projekt részeként leszigetelik az épület valamennyi homlokzatát, és napelemes rendszert is telepítenek, amely jelentős energiamegtakarítást eredményez majd.

A Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium esetében a homlokzati hőszigetelés mellett tetőfelújítás és nyílászárócsere is szerepel a tervek között, de itt sem maradhat ki a napkollektor.

- A kollégiumok ma sok diáknak jelentik a második otthont, hiszen középiskolás éveik alatt gyakorlatilag ezek között a falak között élik az életüket. Éppen ezért fontos, hogy modern, a huszonegyedik század követelményeinek megfelelő körülményeket biztosíthassunk nekik - húzta alá Hende Csaba, aki hozzátette: annak különösen örül, hogy a fejlesztésnek köszönhetően jóval gazdaságosabb lesz az intézmények energiafelhasználása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!