Hírek

2017.04.18. 18:20

Vajon szabályosan hajtanak be az autók a veleméri lakóövezetbe?

Velemér - Olvasónk szerint a településen elhelyezett lakó-pihenő övezetet jelző tábla megtiltja a turisták behajtását, a polgármester szerint azonban csak a sebességet kell korlátozni.

Budai Dávid

A különleges veleméri templom minden hétvégén sok látogatót vonz, nem volt ez másként húsvétkor sem. Így ahogyan mindig, a templom melletti terület most is zsúfolásig telt autókkal. Olvasónk szerint azonban ez a KRESZ szabályai szerint nem lehetne így, mivel mindhárom bekötő útra a lakó-pihenő övezetet jelző tábla van kitéve, márpedig így csak az ott lakók és az oda látogatók hajthatnak be autóval.

Velemér polgármestere, Balogh Ernő hangsúlyozta, természetesen nincsenek kitiltva a turisták autói a településről, csak azt szeretnék, ha a táblák hatására mindenki mérsékelné a sebességét, és maximum 20 km/órával hajtana. Egyrészt a település útjai alig három méter szélesek, másrészt nagyon porosak. Az értelmezésbeli különbséget nyilván az okozza, hogy nem egységes a jelentése az "aki ott lakik, vagy oda látogat" kifejezésnek.

A tábla után csak 20 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség
Fotó: Olvasó

Az odalátogatás vajon vonatkozhat a templomra is, vagy csak konkrét személyre? Unger József közlekedési szakértő szerint ha szigorúan értelmezzük a szabályokat, az ott élőkön és látogatóikon kívül csak a mozgássérültek hajthatnának be a lakó-pihenő övezetbe, meg természetesen az örök kivételek, úgy mint a mentők, a rendőrök, a tűzoltók, valamint a szemétszállítást végző szakemberek. És még néhányan, mint például a költöztetést végző, áruszállító vagy építkezésben segítő járművek, de ami lényeg, hogy a templomot látogató turisták nem.

Megoszlanak tehát a vélemények a tábla értelmezéséről, azonban az biztos, hogy a településen élők szívesen látják, és várják is a településre látogatókat, akik a polgármester szerint nyugodtan behajthatnak autóikkal a lakó-pihenő övezetbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!