Hírek

2017.04.01. 09:20

Újratöltve indul meg Vas megyében is a falukutatás és a közös értékmentés

Hegyhát - Hajlamosak vagyunk siratni a múlt dolgait. Gyakori szlogen, hogy a 24. órában járunk és ha nem rögzítjük a tapasztalt idősek tudását, emlékeit, végleg elveszik minden, amit őseink örökül hagytak a 21. század digitális világára.

Pogács Mónika

Dr. Horváth Zsolt éppen az ellenkezőjét állítja. A Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora optimista. Derűlátását pedig konkrét tapasztalatokra alapozza. Szerinte egyáltalán nincs 24. óra hangulat sem a vidéken élők közt, sem az értékgyűjtésre szakosodott szakemberek körében. A települések fontosnak tartják értékeik felkutatását, őrzését és továbbadását. Ennek egyik legjobb visszajelzése az úgynevezett értéktár mozgalom népszerűsége.

Dr. Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora optimista. Derűlátását pedig konkrét tapasztalatokra alapozza
Fotó: Pogács Mónika

- Korábban nem akarták elhinni a falvakban élők, hogy létezhet egy rendszer, amely fontosnak tartja az egyes települések helyi értékeit is. A 2013-tól elkezdett munka most kezd igazán beérni. A közösségek tapasztalják, hogy nem adminisztratív, pecsétes, almáriumba teendő munka ez, hanem élő és szépen, lassan Kárpát-medenceivé válik - mondta a koordinátor.

Magyarországon több mint ezer település döntött már úgy, hogy állandó normatív forrás nélkül nekivág a helyi értéktárak létrehozásának, működtetésének. A szakember szerint pozitív hozadék, hogy a mozgalom az önkormányzati, civil és gazdasági szféra együttműködését eredményezte. Épp ezért a társadalmi hasznosságán túl gazdasági kimenetele is van az értékgyűjtő összefogásoknak.

Dr. Horváth Zsolt egyben a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány munkatársa is. A napokban azért járt Vas megyében, hogy előkészítsen egy nagyszabású örökségvédelmi kutatást a Hegyháton. Májusban csaknem negyven egyetemista rögzíti majd az örökségvédelmi értékeket a 23 térségi településen. A kontrollvizsgálatot ősszel végzik el, a tapasztaltakból, adatokból könyv születik, várhatóan év végére. A különítményekben általában negyvenen dolgoznak. Ennyien jönnek majd két hónap múlva Vas megyébe is.

A kutatás komoly módszertanra épít. Eszerint az előkészítés után érkeznek a csoportok a területre, majd húsz-harminc településen folyik a munka. Az első ütemben a helyi lakosokat kérdőívek alapján szólítják meg adottságokról, értékekről, hagyományokról, szokásokról. Helyi értékteremtőkre, közösségekre is rákérdeznek, olyanokra, akik az öröklött tudás birtokában vannak és azt tovább is adják.

A kollégium tagjai egy hétig végzik a kutatómunkát. Ötszáz kérdőív készülhet az időszak alatt. Az adatfelvétel, lekérdezés után a fiatalok visszatérnek az egyetemi bázisokra és elkezdődik a kérdőívek feldolgozása.

- A kutatás komoly. Ezt bizonyítja, hogy lesz egy második fordulója is ősszel. Akkor az egyetemisták visszatérnek a területre - avatott be a kutatásmódszertan további titkaiba dr. Horváth Zsolt. - A kérdőívek feldolgozásából kikristályosodik: a helyiek szerint mik is a települési értékek, milyen értékteremtőkre büszkék. Őket keresik meg a kollégium munkatársai. Ebben a fordulóban már mélyinterjúk, fotók, videofelvételek készülnek - tette hozzá.

A tudásanyag végül kiadványba kerül. Az általában háromszáz oldal terjedelmű könyvek gazdag adattartalommal, fotódokumentációval elemzik az egyes vidékek örökségvédelmi értékeit. A program zárókonferenciával végződik. Így történik ez majd a Hegyháton is, várhatóan decemberben.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!