Hírek

2017.04.24. 15:10

Megoldott az idősek ellátása a Hegyháton, kétszáz emberről gondoskodnak

Vasvár - Ha a gondozást igénylők száma növekedne, tudná kapacitásait bővíteni a Szociális és Gyermekjóléti Központ. A meglévő mellett azonban két gépkocsira már most is szüksége lenne a szociális intézménynek a családsegítő munkához. Borbás Imréné, a Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetője számolt be az intézmény munkájáról.

Pogács Mónika

MUNKÁLTATÓ

Az intézményt a Vasi Hegyhát Önkormányzati Társulás tartja fenn állami normatívából és a 23 tagtelepülés közös finanszírozásából. A szociális intézmény az egyik legjelentősebb munkáltatója a Hegyhátnak. A vasvári központban többféle szolgáltatást kínálnak. A házi segítségnyújtást négy vasvári és 24 térségi munkatárs látja el. A gyermekjóléti szolgálat és gyermekjóléti központ hat munkatársat, és két tanácsadót foglalkoztat, valamint egy szociális asszisztens lát el feladatot helyben.

KÉTSZÁZ ELLÁTOTT

Az idősek házi gondozási igényét teljes számban lefedi a szolgálat a térségben. Nincs várakozó igénylő. - A szolgáltatás sokáig térítésmentes volt. Több mint egy éve azonban személyi térítési díjat vezetett be a fenntartó. Ez visszavetette az igények korábbi nagy számát. Ennek ellenére kettőszáz körüli a központ által gondozott idős ellátottak száma. Hozzájuk hétfőtől péntekig minden nap kilátogat a gondozónő - tájékoztatott Borbás Imréné, a központ vezetője. A gondozási szükséglettel rendelkező rászorulók kaphatnak házi gondozást. A gondozási szükséglet mértéke határozza meg a gondozási idő óraszámát és a fizetendő térítési díjat is óradíjban határozták meg.

Borbás Imréné, a Szociális és Gyermekjóléti Központ vezetője mutatta be az intézmény minden munkaágát Fotó: Pogács Mónika

- Nem kell nagy összegre gondolni. Akinek nincs jövedelme vagy minimális, az továbbra sem fizet díjat. Sávosan, egyéni jövedelemtől függően határozzuk meg a térítést - mondta Borbás Imréné. A házi segítségnyújtás szociális segítésből és személyi gondozásból áll. - Pontosan dokumentált, mi lehet a feladata a házi gondozónak. Az idősek sokszor családtagként fogadják őket, bizalmas kapcsolatuk van velük - mesélte a szociális szakember.

ÉTKEZTETÉS

A szociális étkeztetést a Hegyháton a települések önállóan oldják meg. Vasváron harmincan veszik igénybe ezt a Szociális és Gyermekjóléti Központban. Vannak, akiknek házhoz kell szállítani a napi ebédet. A központnak a célra egy gépkocsija van. A házi gondozáshoz más járművet, kerékpárt használnak a gondozónők. - A biciklik napi használatban vannak. Épp ezért két-három évente le kell azokat cserélnünk, annyira elhasználódnak - mondta a szociális központ vezetője. Az autócsere már nem ilyen egyszerű dolog. Az említett, szociális étkeztetést segítő gépkocsi mellett még legalább kettőre lenne szükség. Leginkább azért, mert a szolgálat család- és gyermekjóléti alapfeladatok ellátását is végzi a térségben. A munkatársak az ügyek intézéséhez saját gépkocsijaikat használják, költségtérítés fejében.

PSZICHOLÓGUS

A központ a klasszikus családsegítést és gyermekjóléti alapellátást biztosítja. A gyermekjóléti központ egységük pedig a gyámhatósághoz kapcsolódó gyermekvédelmet. - Az ellátottak száma dinamikusan változik és településenként látjuk el a feladatot. Több száz családdal foglalkozunk évente - tette hozzá a szakember. Vasváron ügyfélfogadás szerda kivételével minden nap van a központban. A klienseket asszisztens fogadja. Ha komolyabb a probléma, akkor családsegítőhöz irányítja őket. Az intézményben pszichológus áll ingyenesen a vasvári, hegyháti ügyfelek rendelkezésére.

- Nagyon nagy igény van a szakemberre. Már augusztusig foglalt az előjegyzési naptára. Keddenként jár hozzánk pszichológus - hangsúlyozta az intézményvezető. Térítésmentes jogi tanácsadást is kínálnak és van készenléti szolgálatuk is Vasváron. Az intézmény nyitva tartásán túl és hétvégén is hívhatók ennek keretében az esetmenedzserek. Legjellemzőbb családi problémák a Hegyháton? Az intézményvezető úgy látja: Egy családnak nem csak egy problémája van. Ezek egymást generálják, köztük az életviteli, anyagi és gyermeknevelési vagy alkoholproblémák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!