Hírek

2017.05.19. 08:40

A zenéhez és a főzéshez is ért

PINKAMINDSZENT - Ha egyszer kvíz kérdésben szerepelne: járt-e Wales Nemzeti Operája Vas megyében, a válasz egyértelmű igen legyen.

Pogács Mónika

Pontosítva: az intézmény nagyfeliratos hangszerszállító kamionjának végcélja volt a falu. Nem, nem tévedt el a gépkocsivezető. Ide, Pinkamindszentre költöztette egyik muzsikus-komponistájukat, Nigel Hughsont és feleségét Hazelt.

Ennek éppen tíz éve már. Velük beszélgettünk a Közösségek Hetén.

Lassan állt össze a mozaikokból az élettörténet. Maradtak elnagyolt satírok benne. Mindenesetre a vázlat már teljes: Nigel és felesége egy évtizede kerekedett fel, hogy a csaknem 180 lakosú Pinkamindszentre költözzön.

Miért éppen a vasi települést választották? Baráth Anikó tolmácsolásának köszönhetően lassan finomodik, kap kontúrt a kép. De először az életpályáról:

A walesi férfi a zenéhez és a főzéshez egyaránt, magas szinten ért.

A muzsikus-komponista, Nigel Hughson és felesége Hazel tíz éve költözött Pinkamindszentre, ahol igazi otthont találtak. A falubeliek befogadták őket Fotó: Pogács Mónika

A hangszertudást mások mellett zongoraművész nagymamájától sajátította el. Első emléke is ehhez a hangszerhez kötődött: Négy évesen próbálta felérni a csöppség a billentyűket és pötyögött rajtuk egyszerű dallamokat. Első orgonakoncertjét egy templomban, 11 évesen adta. A zeneszerzést is kipróbálta, sikerrel. Így került fiatal felnőttként a walesi opera muzsikusai közé.

Eközben egy váratlan intermezzo is volt az életében: 15 évesen egy főző stúdióba iratkozott.

- Az első fél év mosogatással telt, melyet ma is professzionális szinten űzök - mondta nevetve.

Az inashónapok után egyre több és nagyobb feladatot kapott az éttermek konyháiban, már chefként. A szakmai csúcspont az volt az életében, mikor 27 európai uniós államfőnek főzött, koordinálta a gasztro-teamet egy közös tanácskozás végén adott ebéd alkalmával.

A Közösségek Hete estéjén a walesi házaspár előéletéből ennyit tudhatott meg a hallgatóság. No meg azt, hogy Nigel felesége londoni, ott ismerkedtek meg és kötöttek házasságot.

A sikeres életút után miért döntöttek úgy, hogy elköltöznek Walesből? Az ok, hogy véleményük szerint vidékük kezdte elveszíteni sajátos, csak rá jellemző hangulatát. Kezdett egyfajta olvasztótégelyként működni. A világ minden pontjáról érkeztek vendégmunkások. Nigelék számára így megszűnt a walesi táj nyugalma, harmóniája.

Ezért kezdtek interneten eladó házakat nézni. A cél az volt, hogy maga az épület legyen vonzó választott, új otthonként, mindegy, melyik országban.

Ilyen ingatlan böngészés során látták meg jelenlegi házukat. Hogy a lakóépület meghozta a remélt biztonságot számukra, már jó hír. Az, hogy ezzel egy falu közösségéhez való tartozás érzését is ajándékul kapták, az már csak ráadás volt nekik.

A kezdetek kezdetén már meghívást kaptak egy elszármazottak találkozójára. A falu tágabban értelmezte a kört: Nem csak az egykor itt születetteket hívta vissza, hanem a távolról érkező, de itt új otthonra találókat is megvendégelte.

- Itt kóstoltuk meg először a pálinkát. Meghatározó élmény volt - jegyezte meg Nigel mosolyogva.

Az angol férfi pinkai fesztiválokon, ünnepeken, kiállításmegnyitókon zenél szintetizátorával. Azt mondta: azért szereti a hangszert, mert egy ember játszik ugyan, de az effekteknek köszönhetően száz fős zenekarként szólalhat meg.

A komponálást sem hagyta abba. Készült egy Pinkamindszentről szóló zenemű. A bemutatás várat még magára. Szimfonikus zenekart kell keresni az előadáshoz.

A házaspár gasztronómia rendezvények közreműködője. Két hetente szerveznek az IKSZT-ben Rajner Ágota közösségszervezővel közösen teadélutánokat a falu lakóinak. Nem csak teáznak, hanem váltva főzik meg a két nemzet ételeit, kóstolót kínálva résztvevőknek. Legközelebb tárkonyos ragu készülhet.

Nigel Hughson a beszélgetés végén azt mondta: a magyar nyelv gyönyörű. Logikus, szépen hangzó. Örök álom számukra, hogy megtanulják. Míg ez nem sikerül, néhány alapszó mellett a gesztusok, egyfajta pantomim a kommunikáció alapja. Meg természetesen a muzsika. Mert Nigel szerint a zene nemzetközi nyelv.

Ezt tudják, akarják új, választott otthonuknak és a közösségnek adni. Mert Pinkamindszent már az otthonuk. Itt szeretnek élni, ahol egy egész falu befogadta, szereti őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!