Hírek

2017.05.29. 19:28

Elveszettnek hitték, előkerült - Soha még ki nem állított kiváltságlevelet lepleztek le Szombathelyen

A püspöki levéltárból került elő nemrég a város 1607. évi privilégiumlevelének eredeti példánya. Egy héten keresztül most bárki megnézheti.

Tóth Kata

Jó néhány évszázadon keresztül titkolta létezését az a díszes küllemű, pergamenre íródott, füzet formájú, függőpecséttel ellátott irat, amely a város levéltárának legrégebbi fennmaradt oklevele. Most kiállították, és egy héten keresztül a csodájára járhat bárki a Vas Megyei Levéltárban.

Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője, Császár István egyházmegyei kormányzó, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és dr. Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója a kiállított kiváltságlevéllel
Fotó: Unger Tamás

1775-ben az akkori városi jegyző, Lábos Ferenc összeírta a város levéltárának legértékesebb iratait, készített egy jegyzéket, és az első oldalon, 1-es számmal felvett egy 1607-es oklevelet, a város iratai közül a legfontosabbat. És bár a tartalmát ismerték, hiszen átiratokban megmaradt, egészen idáig nem tudták, hová tűnhetett - ennyit árult el a kiváltságlevél előtörténetéről dr. Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója. Majd az izgalmas folytatásról szólt: Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője a káptalani levéltár anyagát rendezgetve bukkant rá egy oklevélre, amelyet megmutatott a Vas Megyei Levéltár munkatársainak, és amelyről kiderült: a város egykori kiváltságlevelét találta meg (a borítón az 1-es szám szerepelt). Hogy miként kerülhetett az egyházmegyéhez az irat, arról csak feltételezések vannak. 1777-ben nevezték ki püspöknek Szily Jánost, elképzelhető, hogy ő kérette magához, vagy a város történetírója számára kérte ki. A bombázás során nem érte kár a kincset, amely idén június 1-jén lesz kereken 410 éves, és amelyet tegnap lepleztek le a levéltárban.

- Megilletődve állok a privilégiumlevél előtt. 1407-ben sok kiváltságot kaptunk a győri püspöktől, amelyekkel a későbbiekben büszkélkedhetett a város. Gazdagodtunk azzal, hogy előkerült ez az érték - fogalmazott dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntőbeszédében.


- Történeti jelentősége is van a dokumentumnak, és a város identitása szempontjából is nagyon fontos. Összeköti a középkort és a kora újkort, de az újkort és a jelenkort is. Arról árulkodik, hogy a középkorban sem volt jelentéktelen város Szombathely, és a későbbi városi létet megalapozó dolgok közül sok minden akkor született - tájékoztatott az oklevél keletkezési körülményeiről, fontosságáról dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész. Felidézte: Szombathely a középkorban a győri püspök uradalmához tartozott - az írásba foglalt kiváltságok különböztették meg a mezőváros lakóit. Az eredeti dokumentum 1407-ben kelt, a győri püspök pecsételte meg, hosszú ideig ezt a példányt őrizte a városi levéltár. 1525-ben és 1526-ban is keletkezett róla másolat, amelyek sokáig fennmaradtak. A város levéltárát a Bocskai-szabadságharc alatt Németújvárra menekítették. Ott egy tűzvészben 1605-ben az iratok elpusztultak. Két év múlva, éppen 410 éve meg kellett tehát újítani a kiváltságlevelet - hiteles példány készült belőle. Különlegessége: megőrizte a középkori oklevelek és a 16. századi királyi átírások szövegét is. Rengeteg adatot, eseményt említ, a szemtanú hitelességével ír le mindent, és a városi lét folyamatosságát szimbolizálja - jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!