Hírek

2017.05.30. 17:15

Fogyunk és öregszünk - Tíz baba sem tudta megállítani a megye népességcsökkenését

Országszerte csökkent a házasodási kedv, és magasabb volt a halálozási arány az első három hónapban. Vas megye a ritka kivétel, ahol nőtt a születésszám, de ez a fogyást nem állította meg, és az elöregedés is folytatódik.

Budai Dávid

Kevesebb házasság, több születés és több halál, a végeredmény fogyatkozó lakosságszám. Egy mondatban így lehetne összefoglalni a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népmozgalmi összegzését az idei év első negyedévéről. Lássuk hát a számokat a tavalyi adatok tükrében. Míg a tavalyi év első három hónapjában 144-en kötöttek házasságot, addig idén csak 119-en. Nem vasi sajátosság a lanyhuló házasodási kedv, ugyanis Nógrád megye kivételével mindenhol kevesebb házasságkötés történt, igaz, ott is csak kettővel többen mondták ki a boldogító igent, mint 2016-ban. Összességében 575-tel kevesebb házasság köttetett, mint tavaly ilyenkor. Sajnos halálozásból viszont 164-gyel több volt a megyében, mint tavaly, az országban pedig 5187 ugyanez a szám.

Miltényi-Kovács Lívia és Miltényi László múlt héten szombaton fogadtak örök hűséget egymásnak Kőszegen, házasságuk a második negyedév statisztikájában fog számítani
Fotó: Unger Tamás

Az egyetlen pozitív adat, hogy idén az első negyedévben tízzel több volt az élveszületések száma. A növekedés azonban nem volt általános, mivel Vas megyén kívül mindössze hét megyében lett több gyerek, így végül az országban 382-vel kevesebb baba sírt fel. A tíz plusz baba azonban Vasban sem tudott megálljt parancsolni a népességfogyásnak, a megye lakossága így éppen hatszáz fővel lett kevesebb. Ez olyan, mintha Kemenessömjén lakosai hiányoznának tavaly óta (a KSH adatai szerint 2014-ben a településen éppen hatszázan éltek). Országosan pedig még aggasztóbb a helyzet, ugyanis összesen 6 ezerrel lettünk kevesebben, mint tavaly ilyenkor, pedig akkor is csaknem 11 ezer fővel fogyott a lakosság. Most viszont három hónap alatt többel csökkent az ország népessége, mint Sárvár és Őriszentpéter lakosainak száma együttvéve. Utoljára 2010-ben volt Magyarország népessége 10 millió fölött, idén január elsején a KSH szerint már a 9,8 milliót sem érte el, vagyis hét év alatt egy debrecennyi ember eltűnt.

Egyedül a születésszám alakult kedvezően a tavalyi év azonos időszakához képest
Grafika: Kelemen Attila

Nemcsak a népesség fogyása a probléma, hanem az elöregedés is.

Az Eurostat jelentése szerint az Európai Unió népességének két évvel ezelőtt 18,9 százaléka volt 65 évesnél idősebb, 2080-ra azonban ugyanez a szám már 28,7 százalék lesz.

Vas megyében azért nem ennyire aggasztó a helyzet, nálunk tavaly 18,65 százalék volt az idősek aránya, azonban az elöregedés itt is jól nyomon követhető. Míg 2010-ben a 65 év feletti lakosság létszáma még a 44 ezret sem érte el, addig tavaly már a 47 ezret is meghaladta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!